Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

En brukket nese og 35 kilo håp

av Margrethe Søvik — sist endret 2017-09-06T12:31:52+00:00
Arne Svingen

Sangen om en brukket nese

Gyldendal, 2012

To bøker om to gutter med mange problemer. De har forskjellige personligheter og det avgjør hvordan de løser sine problemer. Hvem heier du på?

Av og til kan det være bra å lese flere bøker på en gang. Da kan man nemlig legge ekstra godt merke til det man liker ved bøkene. Sangen om en brukket nese av Arne Svingen og 35 kilo med håp av Anna Gavalda er to bøker som speiler hverandre sånn at det påvirker leseopplevelsen, mest i positiv retning. Likhetene først: Begge bøkene handler om gutter på 13 år som ikke har det helt lett med seg selv og tilværelsen. Begge guttene har talenter utover det vanlige, Bart i Sangen om en brukket nese synger opera, Georg i 35 kilo med håp er en kløpper til å finne opp ting og jobbe med hendene. Ingen av dem er spesielt begeistret for skolen. Bart nøyer seg med å konstatere at ”Jeg må bare trekke inn litt ekstra oksygen før jeg går inn i skolegården. Man kan ikke glede seg til alt her i livet” mens Georg virkelig hater skolen. Han har dumpet to ganger og nå, i en alder av 13, er han utvist fra sjette klasse.

35 kilo med håpBegge guttene har problemer med sine foreldre, men Bart skulle nok aldri innrømme det. Hans mamma er en sånn som lover altfor mye, for eksempel at hun skal klare å holde på en jobb eller at de snart skal flytte fra den slitte ettroms-leiligheten de bor i. Det eneste hun ikke har lovet, er at hun skal slutte å drikke. Til tross for dette er Bart lojal mot sin mamma. Han går til og med på boksing for hennes skyld, selv om han ikke kan tenke seg å slå. I tillegg har han en pappa han ikke kjenner som heter John Jones og er fra USA. Finnes det i det hele tatt en mulighet til å få tak i ham?

Georg klarer ikke å snakke med sine foreldre, de bare krangler med hverandre og kjefter på ham: ”Vi var en familie som alltid var i dårlig humør”. Heldigvis har han sin bestefar Leon som støtter og inspirerer. Men selv ikke Beste-Leon synes det er greit å bli kastet ut av skolen. Georg tar seg sammen og finner en skole han kan tenke seg å gå på og som kan tenke seg å ta imot ham. Så havner Beste-Leon på sykehus og alt revner igjen.

Begge guttene henvender seg direkte til leseren, men der jeg av og til mistenker at Bart holder oppe en glad fasade, er Georg ganske rett frem og skjuler lite. Her kommer vi inn på noen av ulikhetene. Georg gir opp og blir deprimert, men Bart holder humøret oppe. Bart tar tak i ting, blir kjent med nye mennesker og tar de sjanser han får. Georg tar seg sammen og kommer seg videre, men det er ikke samme tak i ham, nei. Selv om Georg nok er en likandes fyr får jeg aldri samme sympati for ham som for Bart.

Bøkene er forskjellige på andre måter også, den om Bart er ganske tjukk og den om Georg er tynn. Delvis sier det noe om historiene mellom permene også. Den om Bart er en flott og kompleks historie, full av følelser, man blir glad med Bart, lei seg med Bart og man heier på Bart hele tiden. Den om Georg er tynnere på flere måter, og hadde jeg ikke lest 35 kilo med håp samtidig med Sangen om en brukket nese, hadde jeg nok lagt den til side etterpå uten å tenke så mye mer på den. Nå fikk den, paradoksalt nok kanskje, et løft av at jeg leste den samtidig med en bedre bok. Men om du skal velge bare en av disse bøkene, få med deg Sangen om en brukket nese!