Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Trash

av annest — sist endret 2017-08-30T12:19:38+00:00
Tenk deg at du bor på en søppelfylling. Alt rundt deg stinker. Du stinker. Og det løper rotter overalt. Denne boka tar deg med til søppelbyen Behala, og gir deg en eventyrlig fortelling utenom det vanlige. Blir du med?
Andy Mulligan, oversatt av Sverre Knudsen

Trash

Aschehoug, 2011
978-82-03-25339-3
barn

Raphael, Gardo og Rat er søppelgutter som puster, sover, spiser og arbeider i Behala, i avfallet fra andre. Hver dag leiter de etter noe de kan selge, noe som kan gi penger til mat. Plast, metall, papp og papir er gevinster. Det er også stoff fra klær, strie og gummi. Men for det meste tråkker Raphael og de andre rundt i stupp – som altså er bæsj pakket inn i papir. I mangel av toaletter må nemlig folk inne i byen pakke avføringen sin inn i papir og kaste den i søpla. Bæsjen havner dermed i Behala, sammen med annet avfall.

Det er en ordentlig drittjobb, ingen tvil om det. Men så en dag finner Raphael en veske. Det er penger i den – og et id-kort, en nøkkel og et brev. Pengene tar Raphael, så klart. Resten kunne kanskje vært kastet, men så er det akkurat som om noe holder ham igjen. Og når politiet kommer for å spørre etter veska, skjønner han at den kan være verdifull. I Behala er det ingen som stoler på politiet, de har sine grunner, og sammen med vennene Gardo og Rat bestemmer Raphael seg for å finne ut hvorfor politiet er så opptatt av akkurat denne veska. Hva rommer den av hemmeligheter?

Fortellingen om guttene fra søppelbyen er full av overraskelser, råskap og varme. Det handler om makt, om vennskap og om mot. Og ikke minst; om å kjenne på drømmen om et bedre liv. Drømmen kan gå i oppfyllelse – hvis de bare greier å løse gåten, hvis de bare greier å finne ut hva innholdet i veska betyr. Det er Raphaels stemme vi møter først. Men utover i boka kommer flere stemmer til. Det gjelder å følge godt med i starten på hvert kapittel, der får vi nemlig vite hvem det er som har ordet.