Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Vibeke Garrod sist endret 2017-08-30T14:19:38+02:00 sydsvenskan.se, sverigesradio.se, bokus.com, litteretro.se
Svenske Ulf Stark har laget metervis av bøker. Her kan du se et utvalg av noen jeg synes utmerker seg. Kanskje du kjenner deg igjen i noen av dem?

Ulf Stark skriver bøker som innimellom er ganske selvbiografiske; han bruker personer og hendelser fra sitt eget liv når han lager fortellinger. For eksempel var faren hans tannlege, og han har en storebror. Disse kan du ofte treffe i bøkene hans, eller i hvert fall treffer du noen som ligner. Og ofte heter hovedpersonen Ulf, akkurat som forfatteren. Det må være gøy å kunne skrive fortellinger, og blande akkurat som man vil fra virkeligheten og fra fantasien. Og Ulf Stark er veldig god til å blande humor og alvorlige temaer. Noe som er fryktelig trist kan få lov til å bli litt mindre trist, av at noe morsomt sies eller skjer. Her er noen av fortellingene jeg liker godt, de passer veldig godt til høytlesing.

Storebroren min

Storebroren til jeg-personen i boka kan nesten alt! Han kan knyte kjempeharde knuter og han kan sykle uten hendene på styret. Når brødrene er alene hjemme finner de på så mye gøy. Storebror lærer bort bryting, og de lager et telt av laken. Og spiser masse godt. Av og til får lillebror være med og leke med storebror og vennene hans. Men bare av og til. De leker indianere, og lillebror blir bundet til et tre. Og han står der lenge. Storebror og vennene har løpt sin vei. Har de glemt ham?

 

 


Min søster er en engelMin søster er en engel

Ulf er på skolen og spør frøken om det finnes sjoko og bringebærbrus i himmelen. Hva??? svarer frøken. Ulf lurer også på om det er hunder i himmelen, og hva slags filmer de viser der. Men da blir han sendt på gangen. Ett år før broren til Ulf var født, og tre år før Ulf var født, hadde mammaen til Ulf en baby i magen som døde. Det var en jente som skulle ha hett Marie-Louise. Ulf vet akkurat hvordan hun ser ut, og hvordan hun er. De finner nemlig på ting sammen. Nå vil Ulf vise henne masse av det fine på jorda. For eksempel å gå på kino.

 

 

 

kan du visslaKan du plystre, Johanne

Ulf og Berra er kamerater. Ulf skal besøke morfaren sin, men hvorfor har ikke Berra også en morfar? Det er ikke så lett å vite. Men Ulf vet hvor de kan finne en! De går til aldershjemmet, og treffer en som heter Bertil. Han setter veldig pris på å få besøk, og de tre blir gode venner. Ulf og Berra forklarer Bertil hva en morfar skal gjøre, og Bertil forteller om kona han hadde. En dag skal de gå ut! De går til parken, og Bertil har med seg noen ting i en koffert. Det er en saks, en kniv med rødt skaft, en fiskeline, hyssing, nål og tråd. Og til slutt tar Bertil opp et sjal med roser av tynt, glinsende tøy. Hva skal han med alle disse tingene?

 

 

Storebror og jeg

Her har forfatter Ulf fått med seg en som heter Jockum Nordström til å illustrere, det er mange fine tegninger i denne boka. Det er Kjersti Scheen som har oversatt den til norsk, hun har oversatt mange av Ulf Starks bøker. Boka handler om to brødre, de må bo hos noen venner mens foreldrene er i Utlandet. Det er den minste broren som forteller historien. Er det Ulf kanskje? Han er snart 7 år og skal begynne på skolen. Brødrene snakker mye om hva de ønsker seg i presanger når foreldrene kommer hjem fra ferien. Indianerdrakt og en cowboyhatt, det er hva den minste broren ønsker seg mest av alt. Det skjer mange forskjellige ting med brødrene, blant annet klipper de håret selv, og er ute midt på natta for å skremme naboene.