av Lene Olszeth sist endret 2024-01-09T11:41:05+01:00
Møt Olaug Nilssen og Tina Åmodt i samtale om grensene for omsorg og morsrollen i etiske gråsoner.
Onsdag 6. mars 18:00
Landås bibliotek
Nilssen og Åmodt skriver seg begge rett inn i det tabubelagte temaet om hvor langt en mor kan strekke seg for familien, og hvor grensene for omsorg og morskjærlighet går. Begge skriver i sine seneste bøker frem komplekse og provoserende morskarakterer, og pirker borti våre vante forestillinger om kjernefamilien. Forfatterne har lest hverandres romaner, og treffes på Landås bibliotek for å snakke om dem.

I “Den andre moren” skriver Tina Åmodt med kløkt og klokskap om etiske utfordringer i en moderne norsk kjernefamilie. Silje Marie og Helene er gift og har to små gutter sammen. Guttene er unnfanget med donorsæd og båret frem av hver sin mor. Men en uro gnager i Silje Marie: En forbudt tanke om at hun føler mindre tilknytning til den av sønnene hun ikke har født selv. Og når hun møter en alenemor med en gutt som likner mistenkelig på en av guttene, klarer hun ikke lenger å slå seg til ro med tanken om at biologi ikke betyr noe.

Olaug Nilssens “Uønska åtferd” handler om Katrine, som strever med å holde familien samlet. Sønnen Jostein er autistisk, og omsorgen for ham trenger bort alle andre behov i familien. Datteren Janne blir nedprioritert og oversett – men også utsatt, da Jostein kommer i puberteten og begynner å utagere seksuelt.
Nilssen og Åmodts bøker setter søkelys på vanskelige, men viktige temaer. På nyansert, og ikke minst velskrevet vis, blir leseren tatt med inn i bøkenes komplekse etiske problemstillinger. Vi møter forfatterne i samtale om omsorg og omsorgens grenser, morsrollen, etiske gråsoner, tabuer og biologi.

Olaug Nilssen og Tina Åmodt: Litterært familieliv i gråsonen

• Onsdag 6. mars