Arkademaskinen på Landås

En arkademaskin er et spill i et kabinett. Før fantes disse i spillehaller (i USA kalt penny arcades) hvor man samlet mange spill på et sted. Disse hallene ble populære hengesteder for unge, da mange ikke hadde spillmuligheter hjemme.

Arkadespill kjennetegnes av kort spilletid og mye action. Man putter en mynt på maskinen og blir ferdig med sin runde relativt kjapt, så neste person i køen får spille. Spillene pleier også å være såpass selvforklarende at man ikke trenger bruksanvisning for å skjønne hva man skal gjøre, samtidig som at de har høy vanskelighetsgrad. Det at man trenger mye øving for å bli god på et spill gjorde at det var mye stolthet rundt det å ha highscore (høyest poengsum, med sitt navn ved siden av). 

 

Med Space Invaders i 1978 og Pac Man i 1980 startet “den gylne tidsalder” for arkadehallene. Disse spillene ble så populære at de ble en del av populærkulturen. En vandrehistorie hevder at populariteten til Space Invaders var grunnen bak den store nasjonale mangelen på 100-yen mynter i Japan i 1978 [1]. (Dette var selvfølgelig ikke sant, for arkadene tømte maskinene og satte pengene i banken, som betyr at myntene fremdeles var i sirkulasjon). 

 

Populariteten til arkadehallene varte derimot ikke så lenge. Noen av faktorene var at spillere hele tiden ville ha nye spill, og at hjemmekonsollene begynte å bli konkurransedyktige på grafikk og pris. Foreldre var også bekymret for at barn skulle bli spillavhengige, aggressive og begynne med kriminalitet fordi de spilte voldelige spill [2].

 

Når koronaen har fått mange til å høre nostalgisk musikk [3] er mulig at denne trenden også kan gjelde for videospill.

 

Så hvis du trenger:

  • Litt 8-bit musikk i livet ditt 
  • Litt færre piksler på skjermen 
  • Å oppleve et lite stykke spillhistorie  
  • Et spill helt uten mulighet for at andre spillere kan bryte ut i den siste dansetrenden 

 

Så er du hjertelig velkommen til å dyrke nostalgien på arkademaskinen! 

(Den er låst til et spill av gangen, for tiden Space Invaders, men når vi går lei, bytter vi i en katalog på ca 4000 spill.)