av Lasse Jørgensen sist endret 2021-04-15T14:47:29+02:00
Foredrag med Tom Kristiansen om Otto Ruge, Norges sjef for landets militærmakt under andre verdenskrig.
Torsdag 20. mai 19:00
Oasen bibliotek

Dette foredraget skulle ha blitt holdt i april, men på grunn av endringer i retningslinjene for korona ble hendelsen utsatt og alle påmeldinger slettet. Hvis du ønsker å delta, må du dermed huske å melde deg på igjen.

PÅMELDING HER

Det tyske angrepet 9. april 1940 skapte kaos i både den politiske og den militære ledelsen i Norge. Under et ampert møte med justisminister Terje Wold 10. april tok kommanderende general Kristian Laake til orde for forhandlinger med tyskerne. Dette ble oppfattet som defaitisme og førte til Laakes avskjed. Dagen etter ble Otto Ruge utnevnt til ny sjef for landets militærmakt i krig. Stillingen stilte ekstreme krav til militært håndverk og diplomati, og framfor alt til synlig lederskap i et land i bunnløs krise - krav som Ruge oppfylte til gagns.

Mot alle odds og tross sviktende bistand fra de allierte lyktes det å holde en overlegen fiende stangen i to måneder. Deretter dro kongen, kronprinsen og regjeringen i eksil, mens general Ruge - frivillig - gikk i krigsfangenskap. Dette er den første biografien over en av norgeshistoriens største helter.

Foredrag med forfatter Tom Kristiansen. Kristiansen er professor ved UiT Norges arktiske universitet. Han har tidligere vært tilknyttet Institutt for forsvarsstudier, Forsvarsmuseet og Sjøkrigsskolen. Kristiansen har vært forfatter og medforfatter av flere forsvarshistoriske verk, deriblant Norsk forsvarshistorie (2001), Tysk trussel mot Norge? (2008), Sjøforsvaret i krig og fred (2010) og Forsvarsdepartementets historie (2014).

All hendelsesinformasjon blir presentert med forbehold om at hendelser kan måtte endres eller avlyses etter hvert som virussituasjonen utvikler seg. For å hjelpe med eventuell smittesporing vil alle arrangementer føre liste over besøkende.

Følg hendelsen på Facebook her.

NY DATO! Forfattertreff: Tom Kristiansen om Otto Ruge

• Torsdag 20. mai
  • Oasen bibliotek

PÅMELDING HER

Følg hendelsen på Facebook her.