Logg inn

Glemt passord/pinkode?   Registrer deg her.
av Vibeke Garrod sist endret 2017-01-16T10:33:28+00:00 guardian.co.uk, moviemail-online.co.uk, leninimports.com, thehitchcockpapers.files.wordpress.com, wikipedia.com, imdb.com ReadSpeaker Lytt
Alfred Hitchcock er en av filmverdens aller største mestere. Han har satt sitt avtrykk på filmkunsten på mange områder og begeistret publikum med filmer som "Vertigo", "Psycho" og "Fuglene".

Alfred Hitchcock ble født i England en augustdag i 1899, hans familie var katolikker og moren var irsk. Han ble tidlig glad i film og leste mye skjønnlitteratur. Han startet med filmarbeid i ung alder, han var bare 20 år. Vi befinner oss i stumfilmens glanstid og Hitchcocks første film var Pleasure Garden fra 1925. Hitchcock lagde flere stumfilmer, og året etter kom en av hans mest kjente stumfilmer, The Lodger. Du finner den i vår samling.

På hjemmefronten ble Alfred Hitchcock gift da han var 27 år med sin Alma, og de forble et par livet ut. Hun arbeidet i samme bransje og var utdannet filmklipper og holdt på med med manusarbeid. Ekteparet skulle jobbe sammen på flere av Hitchcocks tidlige filmer, og hun var en av hans mest betrodde medarbeidere gjennom hele hans karriere.

På slutten av 1920-tallet kom lydfilmen, "the talkies", og en av de aller første filmene med lyd var Hitchcocks Blackmail. Etter hvert ble han en anerkjent og erfaren regissør, og i 1940 kom hans gjennombrudd i USA med filmen Rebecca. To av datidens store stjerner hadde hovedrollene, Joan Fontaine og Laurence Olivier. Filmen er basert på en roman av Daphne du Maurier og er en slags gotisk spøkelseshistorie med en dose melodrama. Men Hitchcock får godt frem det subjektive og psykologiske aspektet i fortellingen, og dette viderefører han i de neste filmene. Hitchcock hadde også masse humor! Selv de mørkeste og skumleste filmene hans fortelles med et glimt i øyet. I 1941 var han innom sjangeren romantisk screwball komedie med Mr. and Mrs. Smith. Carole Lombard spiller Mrs. Smith og gjør en god rolle. Filmen har mange vittige scener og det er vel verdt å få med seg denne mindre kjente Hitchcock-filmen.

Vi forflytter oss til 1950-tallet hvor Alfred Hitchcock virkelig briljerer. Strangers on a Train fra 1951 er en klassisk nervepirrende affære. Basert på boka med samme navn av Patricia Highsmith følger vi en ung manns involvering i et "criss-cross" opplegg for å bli kvitt sin hustru. Det gjelder et bytte av tjenester, to ukjente menn skal myrde for hverandre. Kan det gå bra?Den smellvakre Grace Kelly var Hitchcocks valg for filmen Dial M for Murder i 1954. Opprinnelig et populært Broadway-stykke, Hitchcock lagde film av det. Det meste av handlingen foregår i en leilighet i London hvor en forsmådd ektemann vil ta livet av sin kone. Han planlegger ting til minste detalj, men har han husket alt?

Kelly var også med i Rear Window fra samme år, med James Stewart som mannlig motspiller. Han er den rullestolsittende fotografen som ikke helt vet om det er fantasien som løper løpsk eller om det virkelig er mord han ser i vinduet hos naboen.

Vertigo bilde
James Stewart og Hitchcock jobbet sammen flere ganger, han spilte også i Vertigo som kom i 1958. Kanskje en av de mest komplekse og psykologiske skildringene til regissøren, handler Vertigo om en detektiv med sykelig angst for høyder som blir utfordret til å overvinne litt av hvert. Vakre kvinner er selvfølgelig tilstede, denne gang er det Kim Novak som blender oss med sin skjønnhet. Er du glad i film er denne pensum.

Sist, men ikke minst, fra 1950-tallet er North by Northwest. Et mesterverk. Spenning, action og romantikk i en superstilig innpakning. James Stewart er byttet ut med Cary Grant, blondinen heter nå Eva Marie Saint. God kjemi mellom dem ledsages av treffsikre replikker og svart humor. Cary Grant spiller en mann som blir forvekslet med en hemmelig agent, dette fører selvfølgelig til farlige situasjoner. Eva Marie Saint er elegant og mystisk, kan hun hjelpe mannen ut av dette dilemmaet?


Alfred Hitchcock samarbeidet altså ofte med de samme skuespillerne, tidligere nevnt James Stewart og Grace Kelly blant annet. Han samarbeidet også på en rekke filmer med to helt sentrale menn, nemlig komponisten Bernard Herrmann og kunstneren og designeren Saul Bass. Disse to har vært avgjørende for Hitchcocks stil og formidling, og satt sine tydelige fingeravtrykk på Hitchcocks verk. 

Det finnes et eget Bernard Herrmann Society som ivaretar og viderefører Herrmanns storslåtte produksjon. På sidene deres finner du mye interessant informasjon om Herrmann, og du kan blant annet høre en lang radiodokumentar om komponisten. Saul Bass er også ivaretatt på nettet flere steder, blant annet Design museum og Saulbass.tv Hans tittelsekvenser er visuelt stilige og gir oss en forsmak på filmen.

Hitchcocks produksjon på 1960-tallet fikk en pangstart med hans kanskje mest kjente film Psycho. En skikkelig gyser med en av filmhistoriens mest kjente scener skremte vannet av publikum. Anthony Perkins spiller den ensomme ulven Norman Bates som driver et motell på en avsidesliggende strekning langs motorveien. En regnfull kveld kommer den vakre kvinnen Marion Crane dit, spilt av Janet Leigh. Både Norman og Marion skjuler noe, de er begge fanget i sine personlige feller. Snart avdekkes den grusomme sannheten...

Janet Leigh

I 1963 var det Fuglene som skulle skremme oss. Igjen var det Daphne du Maurier som var det litterærer forelegget, og fortellingen kretser rundt en gruppe mennesker i den lille byen Bodega Bay i nærheten av San Francisco. Stedet opplever at fuglene i området har høyst merkelig oppførsel, og det tar etter hvert helt av. Filmen er langtfra noen ordinær "dyr går amok mot menneskeheten"-film, men er fyllt med symbolikk, psykologi og relasjonskonflikter. Spesialeffektene er preget av tidens tann, men den bisarre og spesielle stemningen holder spenningen oppe. Hovedrollene spilles av Rod Taylor og platinablonde Tippi Hedren.

Tippi Hedren spilte også hovedrollen i Marnie fra 1964, og her fikk hun selskap av selveste Sean Connery. Marnie Edgar er en kvinne med utfordringer. Hun stjeler, lyver og har fobi for fargen rød. Hun blir ansatt av den rike Mark Rutland, som forelsker seg i henne. Han presser hun til å gifte seg med han, og på deres bryllupsreise blir han bedre kjent med hennes psykologiske problemer. Hun er også selvdestruktiv og Rutland må stanse farene som truer både henne og deres ekteskap.

Alfred Hitchcocks siste film ble Family Plot i 1976. Han fikk laget over 60 filmproduksjoner i løpet av sin karriere, han samarbeidet med noen av filmens største navn og han selv ble en legende allerede mens han levde. Han døde 80 år gammel i sitt hjem i Bel Air.

Hitchcock regisserer

"What is drama, after all, but life with the dull bits cut out."