Glemt passord?   Registrer deg her.
av Arild Ness sist endret 2018-03-23T13:24:48+00:00
I anledning Verdens poesidag retter bibliotekar Kjersti Egge oppmerksomhet mot tre bevegende diktsamlinger og forfatterskap fra poesiens verden.

Hanne Bramness - Solfinger

Tegne ord
fotografere uten film

Synlig og skjult
erindring og øyeblikket

Dette er et opprop, en oppfordring; ta tilbake tiden, la den stå litt stille og allikevel i bevegelse. Bramness' lyrikk gir rom for konsentrasjon, samtidig som den kaster deg frem og tilbake i øyeblikket, i en bevegelse, leder deg mot minner og noe gåtefullt. Å gi barn en estetisk erfaring med lyrikk vil skape rom for den ro barn oftere skulle oppleve. Konkurransen om oppmerksomheten er stor og derfor kan rolig undring være viktig, om ikke essensielt. Lyrikken åpner også rom for nye og gamle historier. Kanskje kan vi også bruke lyrikken som utgangspunkt for tegning, maling og improvisere bevegelser? På denne måten kan lyrikken utvide den estetiske erfaringen og la barna sanse og fortolke på flere plan og oppleve samspillet mellom seg selv og poesien.

Hanne Bramness, f.1959, har en litterær produksjon som strekker seg fra Slow Climb (1982) til Fra håpets historie (2017). Hun skriver for alle aldre. Bramness bruker ofte et dynamisk språk, der det vippes mellom aktivt og passivt. Refleksjon og medskaping er sentralt i den lyriske presentasjonen.

Yahya Hassan - Dikt

ROCKEPOET

MANGLENDE IDENTITET

KRIMINALITET OG RUS INNKAPSLET I EGET LIV
KVELT AV EGEN KULTUR

OPPGJØR
OPPRØR

Yahya Hassan skriver så klart og tydelig, at det er mulig å kjenne hvordan han skraper på huden din når han risser inn sine ord. Han insisterer på å snakke høyt med lavmælt røst og han vil bli hørt. Han har gitt den offentlige debatten et manifest i lyrisk form. Ved sine poetiske fremstillinger trekker han oss med inn som sannhetsvitner, vi må være der – vi ser det han skriver, vi føler raseriet, avmakten livserfaringen og tomheten.

Lyrikken er ikke kun et innvandringspolitisk debattinnlegg, den er et OBS-varsel til alle som svømmer i selvtilfredshetens hav. Diktene gir asfalt og betong en stemme vi må lytte til. Vi er på sporet av barndom, oppvekst og fedres illevarslende nærvær og fravær. Det går et ekko gjennom fortellingens skog, med forgreininger fra Knausgårds kamp til Hassan og videre inn i Tante Ulrikkes vei i Groruddalen.

Yahya Hassan, f.1995, vokste opp med fire søsken i en innvandrerghetto i Århus. Han har levd i ulike institusjoner fra 13-års alderen. I 2011 ble novellen hans «Et godt sted at dø» publisert i antologien Vi er herinde, utgitt av Brønderslev Forfatterskole. Tre år etter kommer Yahya Hassan. Dikt 2013 (på norsk Cappelen Damm 2014) som satte innvandrerdebatten på dagsorden og førte til kraftige reaksjoner også fra innvandrermiljøet, for Hassans' kraftige kritikk av religion og foreldregenerasjonen. Dette har blant annet ført til diktopplesninger med politibeskyttelse og skuddsikker vest og overfall av Hassan. I mars 2016 ble han dømt til ubetinget fengselsstraff i ett år og ni måneder. Jeg anbefaler gjerne serier, filmer og litteratur, som på hver sin måte spiller på samme tematikk og forvalter tankegods rundt noen av disse erfaringene vi kan se i både diktboken og romanen; Serien The Wire (2002-2008), Brick Lane (Film 2007) (Bok: Monica Ali 2003) og filmen Fish Tank (2009) og boken av J.D. Vance Hillbillyens klagesang 2016.

Sondre H. Bjørgum - Fyrste gong me møtest som snø

Om du ønsker deg en omfavnelse mellom lyrikken og romanen,
mellom forventning og strømmen av tanker

en tangodans mellom ord og fornemmelser

da kan du kjenne den varme dampen i denne utgivelsen
du kan se snø smelte som svetteperler
i et hav av flyktige bilder

kan du

finne eventyret som ligger igjen i barndommen
fange setninger som flyter i fjorden

lese han som samler på dem

Sondre H. Bjørgums' lyrikksamlingen er, slik omslaget viser til, en nedtelling, med en prolog i midten av boka, mellom 31 og 30. Siste fase i nedtellingen. Tradisjonelt er prologer først i en bok, en slags fortale til det som skal komme. Her er det en fortale til det som videre kommer. Et vendepunkt på veien til møtet. Det kan beskrive hvordan de flyktige bildene endrer karakter, perspektiver skifter. I seks sekunder er eg blitt til han, og etter dette dras vi inn i tidvis groteske og absurde bilder. Helt mot nedtellingens nullpunkt vender vi tilbake til det som skal komme og;

«av alle historier
vert denne

vår»

Lån diktsamlingen på biblioteket

Sondre H. Bjørgum, f.1980:  Fyrste gong me møtest som snø. Ei nedteljing, Aschehoug 2017.
Bjørgum har arbeidet som dokumentarskaper,Vita & Wanda,og som forfatter og komponist.
Han har tidligere skrevet barneboka Jungelgutta forteller: Fra gris til krokodillefis, Gyldendal 2007
Favorittsitatet: Den som venter på noe godt venter forgjeves.