Logg inn

Glemt passord/pinkode?   Registrer deg her.

Hjelp, vi må på ferie

by Anders Iden last modified 2016-11-21T11:56:19+00:00
Katalogen hadde lovet dem en "perfekt sommer". De så ikke for seg at det var sånn det skulle bli.
Bård Torgersen

Voksne og barn

Oktober, 2012, Norge
978-82-495-1059-7
voksen
Ferien som ikke blir fullt så avslappende som man hadde forestilt seg. Gjenkjennelsesfaktoren varierer, men vi har vel alle vært der. I boken Voksne og barn skildrer Bård Torgersen fenomenet med et effektivt presist språk.

Humoren sitter ikke akkurat løst her, men til tider kan den skimtes i sin mørkeste variant. Torgersen gjør alt han kan for å skape en jevnt over dårlig stemning, og han får det til.

En familie på tre, mor Evelyn, sønn Iver og stefar Rune skal til Gran Canaria. Iver sitter mellom dem på flyet. Noen ganger kan han bli "litt vanskelig". Leger og spesialpedagoger har ikke kunnet komme med noen diagnose utover dette, men bedt dem ta tiden til hjelp. Den har ikke hjulpet.

Bård Torgersen - Voksne og barn

«Er han ikke kanskje litt stor?» hadde agenten spurt da Rune hadde forhørt seg om ordningen med Bamseklubben på hotellet.
«Han trives best med litt mindre barn,» hadde Rune forklart.

Ved hjelp av Bamseklubben skulle Rune og Evelyn få litt tid for seg selv, men det manglende samsvaret mellom Ivers mentale og kronologiske alder skaper problemer. Etter mye om og men får han slippe inn, men det hele ender i en illusjonsknusende scene. Herfra går det bare nedover.

Inn i mørket

Flukten fra hverdagen inn i en feriekatalog som ikke holder mål leder til den enkeltes flukt fra familiesamholdet. Mørket venter på dem i både bokstavelig og overført betydning. Skillet mellom voksne og barn blir utydelig sammen med skillet mellom drøm/mareritt og virkelighet.

En grim beretning om tre personer som på ulike måter sliter med å finne sin plass i hverdagen.