Logg inn

Glemt passord/pinkode?   Registrer deg her.

Kirsebærsnø

by Hildebjørg Gysland last modified 2016-11-21T11:56:21+00:00
”Cathrine dansar, svingar seg rundt. Lukkar auga og løfter armane over hovudet.” Cathrine vil aller helst danse med mannen sin Tom Ove. Hun vil at han skal se henne, lengte etter henne og danse med henne. Men det er den nyankomne svenske dyrlegen Alex som virkelig SER henne.
Ingelin Røssland

Kirsebærsnø

Samlaget, 2012, Norge
voksen

Den store festen
Cathrine har stelt i stand stor fest på ungdomshuset i bygda. Den er for ektemannen Tom Ove som fyller førti år. Det lokale bandet spiller opp til dans, og Cathrine gjør stor suksess med sin opptreden som Dolly Parton. Likevel føler hun seg mislykket. Hun føler at hun ikke blir verdsatt. Gammel sjalusi blusser opp igjen for fullt, da det kun er Johanna Charlotte som får en dans med bursdagsbarnet. Den verdensvante, og alltid like vakre, eksdama til Tom Ove er tilfeldigvis hjemme i bygda og gjør sin lille entré på festen.

Cathrine står alene på trappa utenfor lokalet og kjenner på sin egen ensomhet da Alex dukker opp. Han har et smil som får henne til å smile tilbake. Han har en varme og tilstedeværelse som gjør at hun føler seg sett og betydningsfull.

Familien

Et hovedtema i boka er forhold innad i familien. Både mor-datter forhold, og forhold mellom ektepar blir belyst. Cathrine har selv et vanskelig forhold til sin mor, men et nært og godt forhold til besta som ligger for døden. Hun var den som alltid så Cathrine og skjønte når noe var vanskelig. Hennes egen mor er tydelig mer begeistret for svigerdatteren som fikser det meste så bra.

Forelskelsen
Rundt alt det som skjer står Hardanger i full blomst og nærer opp under en gryende forelskelse. Spørsmålet er hva Cathrine velger å gjøre med den og med forholdet  til familien sin.

Spenningen rundt Cathrine sine valg gjør at boken er vanskelig å legge fra seg. Du blir drevet videre i vaklingen mellom hvilke følelser som skal få styre. Personene i boken virker ekte og er beskrevet med mye varme.

Boka er skrevet på nynorsk og språket flyter lett og fint. Det er mye humor og selvironi mellom linjene.

Ingelin Røssland er født i 1976 og kommer fra Tysnes. Hun er nå bosatt i Stockholm. Høsten 2012 var hun gjest i Bokprogrammet på NRK.

Forfatteren leser fra boka: