Glemt passord/pinkode?   Registrer deg her.
av Stein Erik Finne sist endret 2018-09-13T13:43:28+00:00
Alle klassisk interesserte i Bergen kjenner Stein Erik Finne - han har drevet platesalg og vært en viktig informasjonskilde til de gode innspillingene. At hans musikksmak er mangslungen viser vi i denne lille serien vår, hvor Finne har plukket ut fem favorittinnspillinger innen ulike sjangre. Siste rekke ut er fem definitive norske klassikere.

Arne Nordheim1: Arne Nordheim (1931-2010): Tenebrae/Magma

Truls Mørk/Oslo F.O./Talmi  (Aurora CD)

To av Nordheims mest monumentale orkesterverker her strålende spilt av Oslo-filharmonien. Magma ble bestilt av Concertgebouw-orkesteret til deres 100-års jubileum i 1988, mens cellokonserten Tenebrae ble skrevet for Mstislav Rostropóvitsj i 1980.  Det i seg selv sier mye om Nordheims anseelse internasjonalt.

Finn Mortensen2: Finn Mortensen (1922-1983): Symfoni nr. 1

Oslo F.O./Jansons  (Aurora CD)

Mortensen skrev sin eneste symfoni tidlig på 50-tallet, da han var i sin såkalte ”neoklassiske”periode.  Selv om formen er tradisjonell, og påvirkningen fra komponister som Hindemith og Bruckner er tydelig, klarer han å skape en syntese av gammelt og nytt som gjør dette til et utrolig fascinerende og gripende verk.

Lasse Thoresen3: Lasse Thoresen (f. 1949): Bird of the heart

Oslo Trio  (Aurora CD)

Oslo Trio (Stig Nilsson, Aage Kvalbein og Eva Knardahl)urfremførte verket under Festspillene i Bergen i 1982, og denne strålende innspillingen ble gjort noen år senere. Kammermusikk av ypperste klasse, og verket er også blitt tatt opp på repertoaret av flere anerkjente klavertrioer.

Rolf Wallin4: Rolf Wallin (f. 1957-): Boyl

(Forskj. solister og orkestre (Aurora CD)

Wallin startet sin musikalske karriere som utøver av eksperimentell jazz og rock, noe en til en viss grad kan finne spor av i hans ”klassiske” verker. Denne CDene inneholder tre konsertante verker for hhv. cello, klarinett og pauker. Pauke-konserten(1986-88), her spilt av Tom Vissgren, er nærmest blitt et standardverk innen sjangeren.  Kan med fordel sjekkes ut av rockere som liker f. eks. Stravínskij, Ligeti eller Lutoslawski.

Knut Vaage5: Knut Vaage (f. 1961-): Nokon kjem til å komme (basert på Jon Fosses skuespill).

Solister/BIT 20/Opera Vest/Bergby(Aurora CD)

Vaage og Fosse samarbeidet med å skrive skuespillet til operalibretto, og verket ble urfremført i 2000. Dette er kammeropera i ordets rette betydning med en besetning på kun 3 sangere og åtte musikere. Vaages musikk passer perfekt til Fosses helt særegne, repeterende skrivestil.