Hopp til hovedinnhold

Lesetips for enhver smak

Trenger du lesetips? Vi har samlet en rekke gode tips til deg som trenger noe spennende å lese.

Sist oppdatert: 23.04.2020

Sorter etter sjanger:


Skjønnlitteratur

Botnen av Olav H. Øyehaug

“Då har Universet skaffa seg ein hund, og no skal denne hunden lære seg å stele vesker.”  
 
Denne boka, som tilfeldigvis veier kun 187 gram, er i alle fall snedig, frisk og morsom.  
Dette er 187 gram bra lesestoff, som definitivt kan leses flere ganger.  
 
Har du lyst på korte fortellinger? For eksempel når du ikke har mye lesetid, eller synes generelt at kort er godt? Da anbefales disse tekstene, som strekker seg fra noen få linjer til tre sider. Innholdsfortegnelsen viser at forfatteren rekker forbausende mange fortellinger på de til sammen knappe 60 sidene. Anbefales entusiastisk. 

Anbefalt av Ragnhild Sæther.

Istanbul Istanbul av Burhan Sönmez

Det ligger en nerve under jorda i Istanbul. I flengede kropper og skadde ansikter pulserer den ut historier. Historiene fortelles av fire menn, som deler en celle i et avhørssenter. I nabocellen sitter en kvinne. Gjennom gestikulasjon og i taushet, kommuniserer de gjennom åpningen i celledørene. Virkelighetsdimensjonen slår igjennom i disse bildene. Årlig fengsles et ukjent antall mennesker som samvittighetsfanger. De fleste av disse er menn, men slik boken illustrerer, er kvinnene mindre synlig.

Gjennom ti dagers fangenskap fortelles historier om intens kjærlighet, tapt kjærlighet og storbyens gater og torg. Historiene er hentet fra livene til de arresterte og fra verdenslitteraturen. Gjennom dette skapes øyeblikk av en annen virkelighet i cella. Melodier strømmer ut fra stereoanlegg, sjøbris og god drikke manes frem fra skitne murvegger og iskalde gulv.

Istanbul Istanbul er en hyllest til alle de usynlige og urettmessig fengslede i verden. Den er en hyllest til fortellingene og en smertebearbeiding av øyeblikket. Et usedvanlig vellykket kunstarbeid skrevet med stor kjærlighet for historier og med et hjerte som banker for de glemte.

Anbefalt av Kjersti Egge.


 

Syng, gravløse, syng av Jesmyn Ward

Boken har en touch magisk realisme, overtro, menneskelige relasjoner, tragiske skjebner og er samfunnskritisk. Boken veksler mellom tre ulike fortellerstemmer; Jojo, Leoni og Richie. Jojo er en 13 år gammel gutt som bor med moren og besteforeldrene sine. Moren, Leonie, er afroamerikansk, sliter med å ta vare på både seg selv og barna, og faren Michael, som er hvit, sitter i fengsel. Richie er en ung fange som bestefaren til Jojo møtte og følte ansvar for da han selv satt i det samme fengselet som svigersønnen nå sitter i.

Syng, gravløse syng sier nok en god del om det amerikanske samfunnet i dag, spesielt om raseproblematikk, narkotikaproblemer og fattigdom, som alle tre henger sammen. Boken har et poetisk språk, men er relativt lettlest og er en både vakker og vond fortelling.

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.


Gratis og uforpliktande verdivurdering av Marit Eikemo

Et ektepar bor med sine to barn i en litt for trang leilighet. Spesielt Hanne drømmer om enebolig i det aller mest idylliske strøket hun vet om. Alt kommer til å bli bra da. Titlene og handlingsreferatene til Marit Eikemo sine bøker kan høres noe kjedelige ut. Men dette er alt annet enn kjedelig. Gratis og uforpliktande verdivurdering utvikler seg til en slags samlivsthriller. Jakten, og etter hvert besettelsen av akkurat den eneboligen de vil ha, får frem de kanskje egentlige grunnene til at de ikke er fornøyd med det de allerede har. Marit Eikemo skriver morsomt, godt og treffende i en intens roman.

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.

Begynnelser av Carl Frode Tiller

Som i Innsirkling-bøkene har også Begynnelser en noe uvanlig oppbygging. Vi starter med slutten der hovedpersonen Terje ligger på sykehuset etter å ha tatt sitt eget liv. Den fortsetter deretter med å gå bakover i tid og helt tilbake til barndommen. Dette gir fortellingen driv og ekstra spenning. I tillegg føles den annerledes og leseren blir utfordret ved å finne ut at barndommen til Terje var ganske annerledes enn leseren kanskje så for seg i starten av boken.

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.


En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv av Mari Kjos Hellum

I bokens første avsnitt forsøker Glenn Johansen å ta livet sitt ved å henge seg i garasjen. Han mislykkes da røret tauet henger i knekker. Romanen tar oss med på Glenns indre reise. Som tittelen indikerer, følger vi ham i uken etter selvmordsforsøket. Og i uken etter at han forsøkte å ta livet sitt, skjer det små endringer i livet hans, samtidig som vi får tilbakeblikk fra livet før. Han har nådd bunnen og bygger seg nå sakte opp igjen. Boken handler om ensomhet og lengsel etter noen å dele interesser med, men også gleden mange av oss har i eget selskap, fordypet i en bok eller et TV-program om noe en er interessert i. Det er en eksistensiell roman med skarpe observasjoner og humor og har blitt sammenlignet med både Dag Solstad sine 90-tallsromaner, En mann ved navn Ove (Fredrik Backman) og Erlend Loe.

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.


Omriss-trilogien av Rachel Cusk 

Hvor mye kan man lære om menneskene rundt seg bare ved å lytte? Forfatteren Faye har en egen evne til å få andre til å åpne seg for henne. Gjennom en mosaikk av morsomme, merkelige, filosofiske og triste fortellinger fra folk hun møter, danner det seg et sterkt portrett av forfatteren – og av hvordan det er å være menneske. Denne kritikerroste trilogien drives frem av et kraftfullt, engasjerende språk, og av originale karakterer. Bøkene er av den typen som er vanskelig å legge fra seg – selv om det ikke alltid skjer så mye på handlingsplanet. Trilogien består av bøkene Omriss (2018), Transitt (2018) og Kudos (2019), alle oversatt til norsk av Agnete Øye.

Anbefalt av Ine Lavik.

 

Jeg vet ikke helt hva det er av Silje Bergum Kinsten

Jeg-fortelleren i Jeg vet ikke helt hva det er er en småbarnsmor med en hektisk jobb og et hektisk liv. Sidene er tettskrevet fra topp til bunn. En dag møter hun veggen. Hun går fra å klare alt for mye, til å ikke komme seg opp av sengen. Sidene får stadig mindre tekst i takt med jeg-personens energinivå og tankekapasitet. Kroppen gir beskjed om at noe er galt, men hva er galt, hvor lenge vil det vare, vil det gå over? Dette er en intens og ubehagelig fortelling om å leve med ME.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland.


Hotell Montebello av Rebecca Wexelsen

I Hotell Montebello møter vi den unge studenten Nina. Nina er ensom og har ingen nære relasjoner til hverken venner eller familie. En dag oppdager Nina en kul på halsen og får beskjeden alle frykter; hun har kreft. Dermed sjekker hun inn på pasienthotellet Hotell Montebello. Her får hun venner, mottar sårt tiltrengt omsorg, og finner sin plass. Hun opplever det som befriende å ikke bli stilt krav til og ikke måtte prestere. Da Nina plutselig får beskjed om at hun er frisk, tar hun dette på mye tyngre enn hun tok beskjeden om at hun hadde kreft.  

Hotell Montebello er noe så originalt som en morsom bok om kreft. Rebecca Wexelsen beskriver Ninas sykdom og opphold på pasienthotell med humor og en lett tone, samtidig som boken har en alvorlig undertone.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland.



Smilefjes. Tommel opp. Regnbue av Victoria Durnak

Ivana drømmer om å komme inn på Teaterhøgskolen. En dag blir hun plutselig kontaktet av Kaja, som tilbyr Ivana en skuespillerjobb hun ikke kan takke nei til. Kajas kjæreste er utro og hun vil at Ivana skal bli venn med elskerinnen hans, for så å påvirke henne til å avslutte forholdet. Ivana tar jobben og plutselig består dagene av stalking på instagram, innkjøp av spionutstyr og «Build’n’burn» på Elixia. Smilefjes. Tommel opp. Regnbue er en lett absurd, morsom, lettlest og spennende feelgood-roman.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland.


Dette livet eller det neste av Demian Vitanza

Dette er en slags crossover mellom sakprosa og skjønnlitteratur, men er utgitt som roman. Forfatteren intervjuer en norsk-pakistaner som nå sitter fengslet etter å ha reist til Syria for å kjempe mot Assad. Jeg liker intervjuformen godt. Hovedperson Tariq forteller fra både oppvekst i Norge og tiden i Syria og gir boken en ganske muntlig form. Stort sett lever jeg meg inn i fortellingen, men innimellom blir jeg minnet på at han intervjues ved at han kommenterer hendelser og lignende i nåtid/ettertid. Jeg synes dette grepet er spennende og ikke minst gir boken meg et interessant perspektiv på hva som kan føre til at noen tar valget om å bli fremmedkriger.

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.


Kinderwhore av Maria Kjos Fonn

Denne boken er rå og brutal. Både stil og innhold bidrar til det. Kinderwhore har stort sett veldig korte kapitler, ofte bare en halv side til en side. Charlotte har en mor som ruser seg. En mor som enten holder sengen eller er ute og finner en ny pappa til henne. Noen av fedrene er snille, mens andre er absolutt ikke det. Barnet Charlotte opplever så utrolig mye vondt som ingen mennesker skulle burde oppleve. Når hun etter hvert blir ungdom takler hun opplevelsene sine ved å ruse seg og å distansere seg mest mulig fra egne følelser og andre mennesker. Det er forståelig hvorfor Charlotte oppfører seg som hun gjør. Samtidig er det også så tydelig hvordan denne typen oppførsel støter andre mennesker fra henne, når det hun trenger er hjelp og støtte. Kinderwhore er spesielt viktig for å forstå og å gjenkjenne barn og unge som blir utsatt for grov omsorgssvikt. Dette er sterk kost!

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.


Rase av Monica Isakstuen

Det flyter over av mammablogger og bilder på instagram av småbarnsforeldre som ikke får skrytt nok av hvor mye de nyter tiden med alle sine små barn. Men hva med de som er slitne? Som ikke klarer å “nyte” hvert eneste sekund av kaoset? Rase er en eksplosiv roman om frustrasjonen og galskapen rundt det å ha små barn og samtidig få et forhold til å fungere. Det er en bok om tålmodighet og kjærlighet. Og om sinne. 

Anbefalt av Marie Amdam.


Mødre og døtre av Tiril Broch Aakre

I denne hjerteskjærende fortellingen følger vi en psykisk syk mor og hennes to døtres kamp for å gi henne den hjelpen hun trenger. Men hva gjør man når helsevesenet svikter? Og alt man står igjen med er sin egen kamp for å få en mor til å holde seg i livet? Tiril Broch Aakre skriver både vart og direkte om sin egen mors selvmord i denne boken. Den er et vakkert portrett av et liv.

Anbefalt av Marie Amdam.


Kunsten å miste av Alice Zeniter

Kan man forstå hvem man er uten å kjenne sin egen historie? Når krigen splitter en fredelig fjellandsby i Algerie, blir innbyggerne tvunget til å ta parti. Men hva skjer om man velger feil, og ender på tapernes side? Kunsten å miste er basert på forfatterens dramatiske familiehistorie, og forteller om tre generasjoner som prøver å finne sin plass under helt ulike forhold: En fjellbonde under uavhengighetskrigen i Algerie, sønnen hans som er flyktning i Frankrike etter krigen, og barnebarnet i nåtidens terrorrammede Paris, som drar til Algerie for å forsøke å forstå sin egen familie. En lærerik, velskrevet og spennende bok.

Anbefalt av Ine Lavik.

Faglitteratur

Eg snakkar om det heile tida av Camara Lundestad Joof

Denne store boken greier i sitt lille format, og med kun 93 sider, å smyge seg inn på leseren mildt som en sommervind, men den slår som en proffbokser. Små minner, historier og erfaringer fletter seg sammen og samlet utgjør de en diskusjon om identitet. Hva er premisset for å få lov til å høre til? Hva definerer meg i forhold til deg? Hva er det som representerer oss, hva er definisjonen av et ́jeg?  

Joof opplever hudfargen som laget mellom, skillet mellom meg og deg. Hun beskriver mesterlig hvordan hun ender opp med å akseptere mange fordommer fordi det var ikke ment sånn. Mennesker gjemmer unna eller tilslører ofte elementer ved seg selv, ulike sider man vet eller tenker vil sette en selv i et dårlig lys. Denne boken åpner dette kammeret og som bokens tittel allerede har fortalt oss – hun snakkar om det heile tida. 

For dem som ønsker videre lesning: Medborgar av Claudia RankineEn vei ut av Haboon Hashi og Friday Black av Nana Kwame Adjei-Brenyah 

Anbefalt av Kjersti Egge.

 

De siste vitnene : solo for barnestemme av Svetlana Aleksijevitsj

 

Forfatteren har intervjuet personer som var barn i Den hviterussiske sovjetrepublikken da Sovjet ble invadert av tyske tropper i 1941. Noen var for små til å huske, men er blitt fortalt etterpå hva som skjedde, mens andre husker grusomme hendelser som har preget dem for resten av livet. De fleste av fortellingene er på under to sider. Biblioteket har den også på eBokBib. 

Anbefalt av Janne Strand.

 

Forsvunnet av Daniel Mendelsohn

Daniel Mendelsohns oppvekst i USA var preget av en tomhet som familien ikke snakket åpent om – onkelen, tanten og deres fire barn forsvant under Holocaust, men ingen vet hvordan. Som voksen tar Mendelsohn opp jakten på sannheten. Er det mulig, så lenge etterpå, å finne ut hva som skjedde med de seks? 

Ved å fokusere på denne lille familien bringer Mendelsohn fortellingen om Holocaust nærmere - men uten å miste det historiske alvoret av syne. Forsvunnet er en lærd, velskrevet, intens og personlig biografi om forfatterens familie.

Anbefalt av Ine Lavik.

 

Sapiens: en kort historie om menneskeheten av Yuval Noah Harari

For 100 000 år siden var det minst seks arter mennesker på jorden. I dag er det bare én. Vår: Homo sapiens. Har alle fremskrittene gjort oss lykkeligere som rase? Kan vår atferd noensinne frigjøres helt fra våre forfedre? Og hva, om noe, kan vi gjøre for å påvirke historiens gang i de kommende århundrer? Sapiens spenner over hele menneskehetens historie, fra de aller første menneskene på jorden for 70 000 år siden til de radikale – og noen ganger ødeleggende – revolusjonene i menneskehetens historie (forlagsomtale).



To søstre av Åsne Seierstad

Boken handler om to somaliske søstre som flykter fra familien i trygge Norge for å gifte seg med jihadister i Syria. Tegnene på radikaliseringene gikk både omgangskretsen og familien hus forbi. To søstre handler også om farens desperate kamp for å få døtrene sine tilbake. Åsne Seierstad sin fortellende journalistikk er engasjerende om den somaliske familien og gir samtidig et større bilde av hvordan det er mulig at unge mennesker oppvokst i den vestlige verden blir radikalisert. Boken fikk Brageprisen da den kom i 2016. 

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.


 

Magisk opprydding: rydd deg lykkelig med KonMari-metoden av Maria Kondo

Marie Kondos livsverk er å lære andre å rydde. Alle tingene dine er delt i fem kategorier. Du skal ta en kategori av gangen, ikke rom for rom. Eksempel klær: Samle alle klærne dine i en haug. Vinterklær, sommerklær, ytterklær, alt i alle skap. Det blir mye. Ta for deg ett og ett plagg. Hold det, og kjenn etter om det gir deg glede. Hvis ikke? Takk det, og gi det bort. Boken er fin inspirasjon til å rydde litt opp hjemme.

Anbefalt av Karen Rosenstock.

En sånn jente: en dokumentar om voldtekt av Monica Flatabø

En sånn jente avdekker skremmende holdninger og manglende kunnskap hos blant annet ungdom, foreldre og politi rundt seksualitet og voldtekt. Den største delen av boken handler om serievoldtekstmann, Julio Kopseng. Han fikk til slutt lovens strengeste straff, men forgrep seg på kvinner i altfor mange år uten at politiet tok anmeldelsene av ham på alvor. Boken inneholder også historier fra et ungdomsmiljø i Norge, Hemsedal-saken og andre kvinner som forteller om voldtekt og overgrep.  #metoo har bekreftet bokens inntrykk om at vi har en lang vei å gå når det viser seg at i det ene miljøet etter det andre har det foregått seksuell trakassering som har blitt akseptert og feid under teppet. En sånn jente er rystende og viktig lesing.

Anbefalt av Silje Monsen Solsvik.



Brev til en ufødt datter av Anne Bitsch

Etter høsten 2017 og #metoo, satt forfatter Anne Bitsch seg ned for å skrive et brev til sin ufødte datter. Om hun skulle fått en datter, hva slags verden hadde hun blitt født inn i? Hva slags holdninger mot kvinner ville hun blitt vant til? Boken tar for seg Anne Bitsch sin egen overgrepshistorie, og diskuterer skammen rundt kvinners seksualitet. Er det egentlig blitt lettere å stå frem som ofre, selv etter #metoo? Og hvor er vi på vei? Hva kan vi gjøre for å få et mer likestilt samfunn? En viktig bok om de store spørsmålene knyttet til kjønn og seksualitet.  

Anbefalt av Marie Amdam.