Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Sommerlesning: En verden av fagbøker!

Hvorfor ikke lese en fagbok i sommer? Vi har et stort utvalg av fagbøker som både er god lesning, praktiske og inspirerende!

Først publisert: 10/07-2019

Magisk opprydding : rydd deg lykkelig med KonMari-metoden av Marie Kondo

Vil du rydde litt i sommer? Marie Kondos livsverk er å lære andre å rydde. Alle tingene dine er delt i fem kategorier. Du skal ta en kategori av gangen, ikke rom for rom. Eksempel klær: Samle alle klærne dine i en haug. Vinterklær, sommerklær, ytterklær, alt i alle skap. Det blir mye. Ta for deg ett og ett plagg. Hold det, og kjenn etter om det gir deg glede. Hvis ikke? Takk det, og gi det bort. Boken er fin inspirasjon til å rydde litt opp hjemme.

Skriv ditt liv : din egen historie, slektshistorien av Kjersti Wold

Har du lyst å skrive i ferien? Skriv ditt liv er en guide og inspirasjonsbok for deg som vil skrive din slektshistorie eller historien om ditt liv. Boken inneholder alle tips og verktøy du behøver for å skrive biografisk med stort hell. Den inneholder også et kapittel for deg som vil skrive skjønnlitteratur basert på din egen historie. Det er bare å sette i gang!

Else går til psykolog av Else Koss Furuseth

Else går til psykolog består av to år med samtaler mellom den nevrotiske og pratsomme Else og terapeuten hennes. Det er en bok som åpner døren til terapirommet, et rom heftet med mange myter og feiloppfatninger, og som med vidd og en god porsjon alvor reiser et spørsmål som er like personlig som det er allmennmenneskelig: Hva bør vi bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge? (forlagsomtale)

Snakkes til uka : feltnotater fra en digital datingverden av Ellen Sofie Lauritzen

Dating-apper er en del av mange sin hverdag - på godt og vondt. Det er noe veldig forlokkende med slike apper; du kan alltids sveipe videre til neste date og stadig være én sveip unna drømmekjæresten! Men er det egentlig så enkelt og så greit? Lauritzen tar oss med på date og her får vi servert, på en humoristisk og ærlig måte, både the good the bad and the ugly. Hun forteller historier, både egne og andres, om alt fra katastrofale sjekkereplikker, bedrag og sjikane, til ekte kjærlighet. Denne boken er faktisk en page-turner!

Sapiens : en innføring i menneskehetens historie av Yuval Noah Harari

For 100 000 år siden var det minst seks arter mennesker på jorden. I dag er det bare én. Vår: Homo sapiens. Har alle fremskrittene gjort oss lykkeligere som rase? Kan vår atferd noensinne frigjøres helt fra våre forfedre? Og hva, om noe, kan vi gjøre for å påvirke historiens gang i de kommende århundrer? Sapiens spenner over hele menneskehetens historie, fra de aller første menneskene på jorden for 70 000 år siden til de radikale – og noen ganger ødeleggende – revolusjonene i menneskehetens historie. (forlagsomtale)

Echo Mountain : Forteljingar frå L.A. av Anna Kleiva

Los Angeles er hovedpersonen i Anna Kleivas første prosabok, som gjennom ulike perspektiv og fortellermåter forsøker å kartlegge og forstå den oppdelte og sprikende amerikanske byen. Reiseskildringer fra flere møter med L.A. blir i denne boken føyd sammen med fortellinger, samtaler, poetiske og essayistiske tekster, og en viss Angelenas brev til ukjent adressat. Echo Mountain handler om byen som drøm, myte og fiksjon, men også om jakten på hva slags stemmer, historier og realiteter som skjuler seg under den glitrende overflaten. (forlagsomtale)

Innleid og underbetalt av James Bloodworth

Den engelske journalisten James Bloodworth går undercover og tilbringer seks måneder i noen av Storbritannias mest utmattende jobber. Han jobber blant annet på et Amazon-lager under forferdelige forhold. Det er dårlig betalt og lange arbeidsdager og arbeiderne blir overvåket og målt på alt de gjør. Bruker de for lang tid på toalettet eller på å utføre en bestemt oppgave, blir det påpekt og trusselen om å miste jobben henger alltid  over dem. Bloodworth tjener så vidt penger til å overleve og må bo i gamle, nedslitte leiligheter med fukt og kakerlakker. Dette er hverdagen til mange arbeidere i Storbritannia der fagforreninger er sjelden vare.

En yogareise : om å finne seg selv gjennom yoga, pust og balanse av Henriette Lien

Det holder at du er deg! I En yogareise tar Henriette Lien utgangspunkt i yogaens evne til å hjelpe deg med å finne tilbake til kjernen i hvem du er for dermed å gi deg et enklere og mer balansert liv. Med yoga kan du finne veien til et ærlig og uredd liv.  I denne boka forteller Henriette om sine erfaringer med yogaens inntog i sitt liv, og gir råd og tanker til deg om betydningen av at du tar vare på deg selv og stoler på at du er god nok som du er. Hun viser også de viktigste øvelsene som sikrer en sunn kropp og et sunt sinn, og deler sine tanker om hva som gir henne nødvendig inspirasjon og pusterom i hverdagen. (forlagsomtale)

60 damer du skulle ha møtt : norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt av Marta Breen og Jenny Jordahl

“Kvinner er ingen ny oppfinnelse.”

Hørt om Lise Lindbæk, Radka Toneff eller Shilan Shorsh? Camilla Collett eller Oda Krohg?

Ja? Kanskje? Denne historieboka i tegneserieform er underholdende og interessant lesning. Her får vi sjansen til å lære litt mer om disse, og “andre gode kvinnfolk som har banet vei for oss alle” (s.7). Lettleste og kortleste biografier, hvor tekst og tegninger sammen forteller om foregangskvinner fra ulike tider og samfunnslag.

Ønsker du deg litt repertoarkunnskap om norsk kvinnehistorie? Et startsted for videre lesning om damer du skulle ha møtt? Ganske enkelt en god bok? Her får du full pott!

De besatte : om russiske bøker og menneskene som leser dem av Elif Batuman

Hvem er egentlig disse menneskene som vier sitt liv til russisk litteratur? I denne boken skriver Elif Batuman om store kjente forfattere som Tolstoj, Dostojevskij, Tsjekhov og Gogol, men også om personlige og ofte absurde opplevelser fra sin egen tid som litteraturstudent ved Harvard. Med en god porsjon humor formidler hun noen av litteraturhistoriens viktigste stemmer. (forlagsomtale)

Being ecological av Timothy Morton

Don't care about ecology? This book is for you. Timothy Morton, who has been called 'Our most popular guide to the new epoch' (Guardian), sets out to show us that whether we know it or not, we already have the capacity and the will to change the way we understand the place of humans in the world, and our very understanding of the term 'ecology'.

A cross-disciplinarian who has collaborated with everyone from Bjoerk to Hans Ulrich Obrist, Morton is also a member of the object-oriented philosophy movement, a group of forward-looking thinkers who are grappling with modern-day notions of subjectivity and objectivity, while also offering fascinating new understandings of Heidegger and Kant. Calling the volume a book containing 'no ecological facts', Morton confronts the 'information dump' fatigue of the digital age, and offers an invigorated approach to creating a liveable future.(forlagsomtale)

Når dronene våkner : autonome våpensystemer og robotisering av krig av Tor Arne S. Berntsen (red.)

Ubemannede droner som fjernstyres fra den andre siden av jordkloden skaper debatt og synspunktene er ulike. Forfatterne strekker i denne boken debatten ett steg videre. Hva hvis dronene ikke lenger er avhengig av menneskelig styring, men våkner til (kunstig) liv og selv kan fatte beslutninger over liv og død? Hvilke militære, juridiske, etiske og politiske problemstillinger skaper dette? Større autonomi er en utvikling som gjelder for mer enn bare droner, også en rekke andre våpensystem går i denne retningen, og synspunktene spenner fra total aversjon til pragmatisk optimisme om en mer human krigføring. Den teknologiske utviklingen påvirker hvordan krig utføres, og et av spørsmålene blir: beveger vi oss mot mer human eller mer brutal krigføring ved å erstatte mennesket med maskiner? (forlagsomtale)