Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Maria Lüpke Hopland sist endret 2020-04-01T11:20:09+02:00
Hva med å bytte ut den klassiske påskekrimmen med en spenningsroman i år? Bøkene på denne listen kan omtales både som spenningsromaner, psykologiske thrillere, domestic noir og grip lit. Uansett hva man kaller dem er en ting sikkert: Dette er spennende saker! De fleste av disse bøkene er tilgjengelige for utlån på eBokBib.

Flink Pike av Gillian Flynn 

Denne skarpe og oppslukende thrilleren er en skikkelig trendsetter, og må kunne beskrives som stammoren til de andre bøkene på listen. Nick og Amy har vært gift i fem år da Amy plutselig forsvinner. Politiet blir tilkalt og mistenker snart at Nick står bak forsvinningen. Nick har både foretatt inkriminerende søk på nett og tatt ut en mistenkelig høy livsforsikring på sin kone. Flere av Amys venner kan også fortelle at hun har vært redd og holdt ting hemmelig for Nick i tiden før hun forsvant. Det virker åpenlyst at Nick er skyldig, men i denne romanen er ingen ting som du tror og ingen er til å stole på.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland

 

 

 

 

Alt er mitt av Ruth Lillegraven

Haavard og Clara er et tilsynelatende både lykkelig og vellykket par, bosatt på Oslos beste vestkant. Han er lege og hun jobber i Justisdepartementet. Så rystes Oslo av flere drap, som påvirker både arbeidslivet og etterhvert også privatlivet til Haavard og Clara. Boken veksler mellom Haavards og Claras perspektiv, og mellom fortid og nåtid. Vi får presentert ulike bruddstykker av informasjon fra fortiden, som stadig snur opp ned på vår forståelse av det som skjer i nåtid. Dette er en herlig blanding av intriger, maktkamp, mord og mysterier. Historien er spennende med godt driv og interessante personer.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland

 

 

 

Jeg ser deg av Claire McKintosh                    

Zoe Walker sitter på t-banen på vei hjem fra jobb og leser lokalavisen. Blant kontaktannonsene ser hun noe uventet og ubehagelig; en av annonsene inneholder et bilde av henne selv. Verre blir det etter hvert som kvinner i lignende kontaktannonser blir utsatt for forferdelige handlinger. Hvem står bak annonsene og hva vil skje med Zoe? Forfatteren veksler mellom å følge Zoe, politietterforsker Kelly Swift, som etter hvert blir koblet på saken, og en navnløs person som sniker i skyggene. Er denne personen en Zoe kjenner? Hvem kan hun egentlig stole på? McKintosh bygger opp en intens spenning og uhyggelig stemning. Som leser kan jeg formelig kjenne på følelsen av å være overvåket, og det frister lite å ta offentlig transport med det første.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland

 

 

Enken av Fiona Barton 

Glen Taylor ble i sin tid mistenkt for bortføringen av en liten jente. Han ble frikjent av politiet grunnet manglende bevis, men han ble ikke frikjent av pressen. Nå er han død og journalisten Kate Waters ønsker å finne sannheten via hans enke, Jean. Fortellingen drives frem av flere ulike stemmer og forfatteren hopper mye i tid. Jeg er usikker på både Glens skyld og Jeans rolle i det hele frem til siste slutt, og dermed holder Barton spenningen ved like gjennom hele historien. En fengende, spennende og litt annerledes thriller.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland

 

 

 

Avslørt av Renée Knight 

Tenk deg at du finner en bok liggende på nattbordet. Du begynner å lese og oppdager at boken handler om deg. Ikke nok med det, den handler om din største hemmelighet, en hemmelighet du ikke har delt med noen. Dette skjer med Catherine Ravenscroft. Etter hvert blir boken også delt ut til Catherines sønn, ektemann og kollegaer. Hvem har skrevet og gitt ut boken, og hvorfor? Og ikke minst; hva er det Catherine skjuler? Dette er en urovekkende og velskrevet psykologisk triller om svik, hevn og hemmeligheter.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland

 

 

 

En fremmed i huset av Shari Lapena 

En dag Tom kommer hjem fra jobb er ikke konen Karen hjemme. Bilen er borte, men døren er ulåst og både lommeboken og mobilen hennes ligger igjen hjemme. Så dukker politiet opp og forteller at Karen har blitt overfalt og ligger på sykehus. Det siste Karen husker er at hun lagde middag og ventet på at Tom skulle komme hjem. Hun aner ikke hvorfor hun dro hjemmefra eller hva hun skulle. Når hun kommer hjem fra sykehuset er hun sikker på at noen har vært i huset, men politiet tror henne ikke. Tvert imot mistenker de henne for å skjule noe, for er ikke hukommelsestapet litt for beleilig?

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland

 

 

 

Piken på toget av Paula Hawkins 

Rachel tar det samme toget til jobb hver dag. Og hver dag stopper toget utenfor huset til et par som Rachel følger med på. Når kvinnen i paret forsvinner blir Rachel involvert i saken. Historien drives frem av flere upålitelige fortellerstemmer, som presenterer ulike syn på hendelser og personer, noe som får leseren til å lure på hvem man kan stole på og hvordan det egentlig henger sammen. Ingen ting er som det fremstår, og det du tror du vet er kanskje bare en illusjon. Mot slutten tar historien plutselig en helomvending. Slik klarer Hawkins å holde på spenningen gjennom hele denne fengslende thrilleren.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland

 

 

Brudekjolen av Pierre Lemaitre 

Sophie jobber som barnepike i Paris. Den siste tiden har hun begynt å glemme ting. Da hun plutselig finner gutten hun passer død, husker hun ikke hva som har skjedd og reaksjonen hennes er derfor å rømme. Hun starter et nytt liv med en mann hun har truffet på nettet, men hvem er egentlig denne mannen? Og hvordan gikk Sophie fra å være en lykkelig gift karrierekvinne til en enslig barnepike? Dette er en besettende leseropplevelse om forfølgelse og hevn, skrevet i en kjølig og observerende stil, som står i en fin kontrast til den nervepirrende handlingen.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland

 

 

 

I en mørk mørk skog av Ruth Ware 

Nora har ikke sett venninnen Claire på mange år, da hun uventet blir invitert i utdrikningslaget hennes. Plutselig befinner hun seg i et hus midt i skogen, med en merkelig samling av Claires venner. Det som skal være en festlig helg, er preget av en ubehagelig stemning og gnisninger mellom festdeltakerne. Nora begynner å lure på hva hun egentlig gjør der, og hva som har skjedd med Claire i tiden de ikke har hatt kontakt. Så skjer noe forferdelig. Vi følger Nora i to forskjellige tidsrom – under utdrikningslaget og i ettertid, der hun våkner på sykehus og prøver å nøste opp i hva som har hendt. Romanen fremstår som en moderne versjon av Agatha Christies lukket-rom-mysterier. Den er lettlest og underholdende med godt driv.

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland

 

 

Kvinnen i lugar 10 av Ruth Ware 

Reisejournalisten Laura Blacklock skal skrive en reportasje fra et luksuscruise til de norske fjordene. Første natten våkner hun av et skrik og hun ser en person bli kastet over bord. Laura slår alarm, men ingen er savnet hverken fra mannskapet eller passasjerene. Hun blir ikke trodd, og da hun ikke får kontaktet verken arbeidsgiver eller kjæreste siden det er problemer med nett og mobildekning langt til havs, blir hun redd. Laura drikker for mye og tar medisiner og dette gjør at hun til tider kan være litt forvirret. Det er en historie med driv, og en actionfylt slutt med en overraskende løsning.

Anbefalt av Anne Marie Morvik

 

 

 

Kjeden av Adrian Mckinty 

Kjeden begynner med at Rachel Klein blir oppringt av en fremmed kvinne som sier at hun har kidnappet datteren hennes, Kylie. Den eneste muligheten Rachel har til å få datteren tilbake, er å selv kidnappe et annet barn og betale løsepenger. Kvinnen som ringer til Rachel har selv fått sitt barn kidnappet og barnet hennes blir ikke sluppet fri før hun har gjort det samme mot en annen familie. Hvis Rachel ikke gjør som stemmen sier, blir datteren drept. Rachel er skilt og har akkurat vært gjennom en kreftoperasjon, og hun eier ikke nålen i veggen. Ved hjelp av svogeren sin Pete, begynner hun forberedelsene for å finne et barn som de kan kidnappe. Samtidig begynner en katt-og-mus-lek for å finne dem som står bak Kjeden. Jeg synes boken var nervepirrende, unik og uforglemmelig. 

Anbefalt av Anne Marie Morvik

 

Den tause pasienten av Alex Michaelides 

En vakker dag skyter kunstneren Alicia ektemannen Gabriel fem ganger i ansiktet, og slutter deretter å snakke. Hun blir dømt til å sone på det nedleggingstruede psykiatriske sykehuset The Grove på lukket avdeling, der hun tilbringer de neste seks årene i taushet. Psykoterapeuten Theo Faber med en broket fortid, har vært fascinert av saken siden rettssaken, og da det blir utlyst en stilling seks år etter drapet, søker han på stillingen og får den. 

Det er to fortellere i boken, Alicia sin stemme blir fortalt via en gammel dagbok, som Theo nå leser. Den andre fortelleren er psykoterapeuten Theo. Spenningen bygger seg opp etter hvert som fortiden avdekkes og Alicia blir mer og mer tilstede. 

Dette er en spennende psykologisk thriller med en overraskende slutt. Kapitlene er korte og slutter med en cliffhanger, noe som gjorde at jeg bare måtte fortsette å lese selv om det var langt på natt. 

Anbefalt av Anne Marie Morvik

 

 

Kvinnen i vinduet av A.J.Finn 

Barnepsykologen Anna Fox har ikke vært ute av huset på 10 måneder fordi hun har agorafobi, det vil si redsel for åpne plasser. Mat og alkohol blir levert på døren. Hun tilbringer mye tid foran vinduet og observerer naboer. En dag ser hun den nyinnflyttede nabokvinnen bli myrdet. Da Anna melder fra til politiet tror de ikke på henne. Hun drikker mye alkohol og tar en mengde tabletter, og ser gamle spenningsfilmer om og om igjen. Blander hun kanskje sammen filmene og virkeligheten? Jeg synes boken har et finurlig og bra plott, flere dramatiske avsløringer og en utspekulert avslutning.

Anbefalt av Anne Marie Morvik

 

 

 

Sølvveien av Stina Jackson 

For tre år siden forsvant 17 år gamle Lina, og siden har faren Lelle hver sommernatt kjørt på Sølvveien for å lete etter henne. Meja og hennes psykisk syke mor Silje flytter til bygden der Lelle bor. Silje har møtt en mann på nettet som hun flytter inn til. Meja får seg kjæreste og begynner på videregående. Lelles og Mejas veier krysses. Da det forsvinner en annen ung jente som ligner på Lina er Lelle overbevist om at de to sakene henger sammen. Spennende bok med fine naturskildringer, og gripende lesning om en far som aldri gir opp håpet. 

Anbefalt av Anne Marie Morvik