Glemt passord?   Registrer deg her.
av Mari Stokke Bakken — sist endret 2019-02-18T11:05:32+02:00
Utsolgt fra forlaget, borte fra bibliotekets skinnende hyller og luftige rom. Men dypt inne i magasinet er det hyllemeter på hyllemeter med klassikere som ikke fortjener å bli glemt.

Bjugn

Sissel Solbjørg Bjugn: Den første avisa på lofotveggen
(1978)

En av landets mest sprelske og minst konvensjonelle diktere. Denne debutsamlingen kom i 1978, og inneholder montasjer, "patafysiske litteraturmeldinger", lange dikt, korte dikt, tegninger og fotografier i et salig rør. Plutselige latteranfall kan ramme selv den sindigste leser.

det er ikkje
liv på månen

men det er
bønder på hitra

BichselPeter Bichsel: Barnehistorier
(1969, oversatt av Jan Erik Vold i 1970)

En samling eventyr for voksne. Her møter vi en mann som kan rutetabellen utenat, og som dermed ikke trenger å reise noe sted. ("Dere bruker pengene til ingen nytte, det står i ruteboken alt sammen.") Eller mannen som i fortvilelse over at alt alltid er som før, bestemmer seg for å bytte om på alle ordene. ("Om mannen ble den gamle foten ringende lenge i bildet [...]") Og fem andre småtriste historier med bekjentskaper å bli glad i.

SterneLaurence Sterne: Herr Tristram Shandys liv og meninger
(1759-1767, oversatt av Bjørn Alex Herrman i 1995)

En sokneprest fra Yorkshire har skrevet en av litteraturhistoriens rareste og morsomste romaner. Verket består av ni "bøker", der Tristram Shandy selv ikke blir født før i bok tre, og vi kommer aldri lenger enn til den første dagen i livet hans. Resten er digresjoner. Øystein Vidnes sier: "...boken inneholder tåpelig humor, ordspill og lange tirader om småting. Fjollete! Sånt liker jeg!"

Boken er også blitt filmatisert.

Handke

Peter Handke: Målmannens angst ved straffesparkmerket
(1970, oversatt av Unn Bendeke Kielland i 1971)

Han lot seg overraske av skuddet og lot ballen rulle mellom bena sine.

Peter Handke er kanskje vår tids mest omstridte forfatter. Dette er en av hans tidlige romaner, og en av hans mest kjente. Joseph Bloch er blitt arbeidsledig, og vandrer rundt i tilværelsen som uengasjert observatør. Lyder og synsinntrykk går inn, men ut kommer ingen mening, ingen helhet, ingen enhetlig forståelse av tilværelsen. Impulsive handlinger får fatale konsekvenser, men ikke for hovedpersonen selv. Undertegnedes leserreaksjon vekslet mellom fascinasjon, forvirring, kjedsomhet og plutselig entusiasme.

Utvalget er for en stor del basert på egne preferanser, men flere tips er også hentet fra bibliotekets eminente
 intervju-serie, der vestlands-forfattere snakker om sine litterære favoritter.