Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Vibeke Garrod sist endret 2019-11-12T17:45:08+01:00
Martin Ernstsen har laget tegneserie av vår nasjonalskatt "Sult". Knut Hamsuns roman fra 1890 er en av Norges mest kjente, så det må ligge en god dose ærefrykt bak et slikt prosjekt. Ære være resultatet!

Martin Ernstsen (f. 1982) ville opprinnelig bli billedkunstner, han begynte å studere illustrasjon og ble etter hvert veldig oppslukt av tegneserier. Det har blitt ganske mange utgivelser etter hvert, blant annet FugløyaEremitt og Du snakker med feil person. Sistnevnte er en samleutgave av Martin Ernstsens selvbiografiske fanziner. Her får vi lattervekkende anekdoter hvor flere av episodene handler om det å lage tegneserier, noe som tilsynelatende kan være både givende og veldig frustrerende. Han har også laget et par bøker for barn; Hvor er Albert og Fillip flipper ut. Dette er veldig morsomme bøker, særlig Fillip er nok en liten fyr mange kan kjenne seg igjen i?

Det var litt tilfeldigheter at Ernstsen ble den som skulle tegne Sult, men han gikk inn i prosjektet med hud og hår. Tre år var tidsaspektet, noe som kan høres lenge ut for oss som ikke jobber med tegneserier. Men det er mye arbeid tegneteknisk, og leseopplevelsen er ytterst viktig, slik at her må alle detaljer telle. Han jobber også helt analogt, og det er dermed vanskeligere å rette opp noe når tegningene skal gå fra skisse til tusj. Ernstsen hadde lest en del Hamsun, men ikke Sult. Han oppdaget at romanen er veldig visuell og handler mye om hovedpersonens indre liv, det ble da lettere å overdrive og få plass til litt surrealisme.

Sult har fått svært mange gode anmeldelser, og har både solgt bra og har høye utlån på bibliotekene. Den er også nylig utgitt på tysk. Gå ikke glipp av sjansen til å høre Martin Ernstsen i samtale på Bergen Off. Bibliotek under vår store Biblioteksfest.

Kilder: Framtida.no

            Aftenposten.no

            Dagens Næringsliv