Amalie Skram: Professor Hieronimus / På St. Jørgen

av Birgit Bjørgum sist endret 2016-07-21T11:34:48+01:00 Bilde og bokomtale: Pax forlag
Forfatterens selvbiografiske romaner "Professor Hieronimus" og "På St. Jørgen" ligger til grunn for filmen "Formynderne".
Amalie Skram

Professor Hieronimus

Gyldendal, 1895, Norge

Amalie Skram
Amalie Skram var en av våre første kvinnelige forfattere som kjempet kvinnefrigjøringens sak. I et samfunn som ikke aksepterte av en kvinne kunne ha sitt eget selvstendige arbeid, var det vanskelig for en kvinne å fungere som skapende kunstner, hustru og mor.

I Professor Hieronius møter vi maleren Else Kant som bryter sammen under presset ved å være både hustru, mor og kunstner. Hun søker hjelp hos den berømte professor Hieronimus, men bli skuffet. Hun plasseres blant gale mennesker på en lukket avdeling, og fra dem som skulle hjelpe henne møter hun maktmisbruk og løgnaktighet.

I På St. Jørgen blir hun motvillig overført til sinnsykehuset St. Jørgen. Her kjemper hun tappert for sin egen selvfølelse - og overlevelse - i opposisjon til det autoritære systemet som gjennomsyrer anstalten. Kontakten med medpasientene gir Else styrke og varme, men boka etterlater først og fremst intense bilder av hvordan det er å føle seg innesperret og maktesløs.