Alf Prøysen: Trost i taklampa

av Birgit Bjørgum sist endret 2014-11-30T15:16:08+01:00 Foto og bokomtale: Tiden Norsk Forlag
Romanen "Trost i taklampa" av Alf Prøysen ble raskt en suksess i da den kom ut i 1950. Den tok for seg en viktig konflikt i norsk historie, nemlig fraflyttingen fra bygdene.
Alf Prøysen

Trost i taklampa

Tiden, 1950, Norge

Alf PrøysenAlf Prøysen reiste fra bygda fordi han ville noe annet med livet sitt enn å slite på en gård som tjener for andre. Og han ville skrive om det.

Romanen handler om den frihetssøkende, unge kvinnen Gunvor Smikkstugun, som kommer hjem til bygda på ferie 14 dager i 'blåklokkevikua'. Gunvor vil ha med seg de unge inn til byen. Og hun vil vise fram bystasen og ha den makta over folk som penger og et pent utseende gir. Men det går ikke helt som Gunvor har tenkt seg. Bygda er ikke nådig mot henne. Hun har sviktet fordi hun kommer hjem og prøver å få andre med seg inn til byen, og fordi hun ikke skammer seg over det hun har gjort.

Gunvor blir satt på plass av sine egne og av øvrigheta, og opprøreren reiser tilbake til byen.

I det ytre handler romanen om etterkrigstidens store flukt fra landsbygda, men dagens lesere vil nok lese se at historien dreier seg om indivdiets rett til å få utvikle seg på sin egen måte, til å få oppfylt drømmen sin.