Boktips på verdens bokdag 23. april

av mona — sist endret 2018-04-24T07:41:39+01:00
I anledning verdens bokdag 23. april har vi tips om seks norske bøker som har kommet de siste årene.

Hårfagre av Bjørn Arild Ersland

Hvor langt kan omsorg gå før det blir selvutslettende? Kristians far er syk, moren gikk bort for flere år siden. Kristian bestemmer seg for å slutte i jobben for å ta seg av faren. De to har en felles interesse for vikingtiden, og er fornøyd med å ha utsikt over Hafrsfjordgata i Oslo gjennom stuevinduet. Far og sønns hverdag skildres omsorgsfullt og nært. Det er en vakker bok om foreldrekjærlighet, men også om å finne sin plass i livet. Boken kan fange deg og bruke lang tid på å gi slipp.

Lån boken her

 

Vi var aldri brødre, av Pia Edvardsen

Pia Edvardsens debutroman tar oss med til en sommer i Nord-Norge, med søvnløse netter under midnattssolen, og en farmor som er død. For første gang på mange år samles familien til jeg-personen, mor, far og lillesøster, som alltid pleide å tilbringe somrene i farmorens gamle hus. Boken skaper mange bilder hos leseren, og er en blanding av nåtid og barndom. Det er en vakker bok som tar opp tema som døden, familieforhold, og å finne sin vei i livet.

Lån boken her

 

Mannen som ikke ville hjem av Roger Pihl

Hva skjer dersom en trives så godt på sykehuset at en slett ikke vil hjem igjen? Dette er historien der det skjer. Valdemar Vågen driver et firma, og har mye ansvar i hverdagen. En dag havner han på sykehus. Omsorgen han får fra sykepleiene og mangelen på ansvar for firmaet sitt er deilig. Hvor lenge kan han klare å bli der? Dette er en morsom bok, skrevet med varme og glimt i øyet.

Lån boken her

 

1001 natt : den ukjente historien om to norske slaver i Alger av Vetle Lid Larssen

Dette er historien om to nordmenn som ble holdt som slaver i tre år. Christian Børs og Niels Moss ble tatt til fange av algeriere i 1769. Den ene ble brukt som kaffeskjenker, den andre til hardt kroppsarbeid. Blandingen av fakta og fiksjon gjør at en kommer innpå de to nordmennene og historiene deres. Boken bygger på dagbokopptegnelser, brev, notater og upublisert arkivmateriale, og fenger leseren fra første side.

Lån boken her

 

Skinnet bedrar av Agnes Lovise Matre

Det er høysommer i Hardanger, og lensmann Bengt Alvsaker får en dramatisk sak i hendene- seks år gamle Anders har forsvunnet fra hjemmet sitt. Anders og den tolvårige søsteren Ina bor alene med sin alkoholiserte far, og vi møter flere personer som kan ha natur eller motiv til å være innblandet. Med et bakteppe av vakker natur, bygdesamfunn og turisme, må Anders finnes. Det haster. Boken skildrer levende et spennende lokalsamfunn. Dette er Matres krimdebut, og vi gleder oss til flere bøker om lensmann Bengt Alvsaker.

Lån boken her

 

Før jeg brenner ned av Gaute Heivoll

Dette er den sanne historien om Norges verste pyromanhendelse. Dette skjedde utenfor Kristiansand i 1978. Pyromanhistorien endte samme søndagen som Gaute Heivoll ble døpt. Det er denne forbindelsen som gjorde at forfatteren fattet interesse for å skrive om de dramatiske hendelsene. Boken bruker dagbøker, dokumentariske kilder og fiksjon for å fortelle historiene om pyromanen, og om forfatteren selv. Boken er fengende og godt skrevet.

Lån boken her