Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Dyrking av egen mat

av elin — sist endret 2016-11-21T13:56:08+02:00
Etter en sommer med palledyrking er jeg overbevist, og det blir flere paller neste år.
Helene Gallis

Dyrking i pallekarm

Spartacus, 2015
voksen
Trangen til å putte frø i jorden og se noe vokse er sterk i mange av oss, også i mange av dem som ikke har egen hage, eller som har så liten hage at det ikke er plass eller forhold som passer til dyrking. I det siste har pallekarmer blitt populære som dyrkingskar, og boken viser mange eksempler på fordelene med karmer framfor dyrking rett i jord. Med den økende interessen for dyrking i byen, og for giftfri og kortreist mat, er pallekarmer praktisk, billig og gunstig for miljøet. 

I vestlandsklimaet er fuktighet ofte et problem når en forsøker å få noe til å trives, og kanskje er ikke den eventuelt tilgjengelige jordflekken stedet med mest sol. Det opphøyde bedet i karmen får vannet til å renne fort unna, og da blir forholdene bedre for plantene. Pallekarmen kan stå på ethvert underlag, om det er asfalt, steinheller eller rett på jord, og den kan enkelt flyttes neste år. De er billige, og de er laget i treverk som riktignok vil gå i oppløsning etter noen år, men som i hvert fall ikke forurenser. Hvis de tas inn om vinteren vil de holde lenger, og de kan males/beises med giftfrie produkter for å øke levetiden. 

Siden pallekarmen gjør at vekstene er klart avgrenset fra omgivelsene, er det enklere å holde ugraset under kontroll, og hvis en stabler flere pallekarmer i høyden er det snillere mot ryggen. Med kalde netter langt ut på våren, som er helt vanlig her vestpå, er det enkelt å beskytte de sårbare spirene med plast, vinduer, eller en fiberduk.

Som ved all annen dyrking er det ingenting som går helt av seg selv, men i denne boken er det mange praktiske råd og tips som kan hjelpe og inspirere nybegynneren, og selv hageveteraner kan finne mye nyttig. Etter en sommer med palledyrking for første gang er jeg overbevist, og det blir flere paller neste år.