Håndbok for vaskedamer

av Nina Singdahlsen sist endret 2017-02-27T13:11:42+01:00
Novellene til den amerikanske forfatteren Lucia Berlin (1936–2004) har blitt gjenoppdaget i senere tid. Berlin var en anerkjent forfatter, men nådde aldri et stort publikum i løpet av sin levetid.
Lucia Berlin

, 2016
voksen

 

Lucia Berlin debuterte som forfatter var hun 41 år gammel. Da hadde hun allerede vært gift tre ganger, hadde fire barn, hadde bodd i flere land og hatt en mengde ulike yrker. Berlin hadde mye levd liv å skrive om og i novellene hennes finner vi igjen bruddstykker av dette livet. Allikevel er ikke tekstene selvbiografiske. Karakterene og historiene er ikke gjengivelser av virkelige hendelser, men har derimot røtter i ting som faktisk har skjedd.

 

Boken ”Håndbok for vaskedamer” består av noveller med handling fra USA og Mexico. I novellen som har gitt boken navn uttrykkes det allmenn enighet om at vaskedamer stjeler. Flere av kvinnene de vasker for setter frem skåler med småpenger – for å teste ut denne teorien. Vaskedamen svarer på anklagen ved å selv legge penger i disse skålene. Det er ikke dermed sagt at hun ikke stjeler: ”Jeg stjeler i grunnen bare sovepiller, sparer til tøffere tider” (s. 43). Vaskedamen liker svært få av de personene hun vasker for. Det er kanskje ikke så rart: Du får vite folks skitne hemmeligheter når du vasker for dem.

 

Vaskedamer: Vis dem at du er nøye. Sett alle møblene tilbake på feil plass første dag … 10-20 cm fra der de opprinnelig stod eller feil vei. Snu de siamesiske kattene når du tørker støv, sett fløtemuggen til venstre for sukkeret. Bytt om på tannbørstene (s. 51).

 

Som leser følger man mange ulike personer gjennom Berlins noveller. Hovedpersonen er barn, tenåring, en godt voksen kvinne eller en ung småbarnsmor. Hun har forskjellige yrker: hun jobber som vaskedame, i helsevesenet, som lærer eller går selv på skolen. Allikevel kan det være vanskelig å skille disse karakterene fra hverandre, fordi de ofte har flere likhetstrekk. Blant likhetene vi finner er hovedpersonens flyktige kjærlighetsforhold, en bestemor som heter Mamie, en grusom bestefar og at hovedpersonen selv har blitt kastet ut av en katolsk skole etter å (angivelig) ha angrepet en nonne. Hun er eller har vært rusmisbruker, har en søster som heter Sally og blir selv kalt Lou, Lucia eller Dolores.

 

Berlins tekster blir ofte omtalt som rå. Råheten som preger tekstene er hovedsakelig språklig. Hun pakker ikke inn eller utdyper hendelsene. Tekstene kan også beskrives som rå når det gjelder tematikk. De beskriver tøffe deler av livet, og tar opp temaer som rusavhengighet, uskikkede foreldre, ulovlig abort og selvmordsførsøk. Språket i Lucia Berlins tekster er ganske nøkternt, men beskrivelsene i Håndbok for vaskedamer er allikevel svært taktile. De tar deg med inn i en verden som er til å ta og føle på. Det lukter røyk, alkohol og vaskemaskinsåpe i Lucia Berlins noveller.