Mørk materie, Mørk engel og I morgen er alt mørkt

av Silje Monsen Solsvik sist endret 2018-10-25T13:14:57+01:00
Tre mørke titler til Mørkefesten
Haugland, Tormod; Taylor, Layni; Mostue, Sigbjørn

Tre mørke boktips

, 2012, 2014, 2015

Tormod Haugland - Mørk materie

Atle Vilder er 52 år gammel, arbeidsledig, bor alene i en bygd i Norge og har et problematisk forhold til sin far. Atle er en sympatisk og god person med et nært forhold til sin datter Beate. Boken starter med at han får et brev fra sin kone, som han er gift med fortsatt, selv om han ikke har sett henne på årevis. Uten å lese det begynner han å tenke, hva og hvorfor? Han blir mistenksom. Mistenksom blir han også når hans gamle fotballklubb i Nordre vil ha ham involvert i et prosjekt som har store ambisjoner for klubben. Det må være faren som står bak.

Mørk materie er saktegående, ingen tvil om det, og det er lite dramatikk over det Atle gjør. Vel er han i overkant mistenksom og forvirret over alt det som plutselig skjer i livet hans, men han håndterer det meste med stoisk ro, ihvertfall sett utenfra. Flere ganger er han på randen, men han henter seg inn igjen. Alle trådene i mistankene hans blir notert ned i en bok for at han skal få oversikt, men aldri snakket spesielt høyt om.

Mørk materie handler i første rekke om familie, og hvor vanskelig de ulike familierelasjonen kan være. Det handler om en voksen mann som både ser tilbake på livet og forsøker å gjøre vondt litt godt igjen gjennom å stå ansikt til ansikt med sitt tidligere hjemsted, fotballklubb, ekskone, datter og far. Tormod Haugland skriver med en varme og underfundig tone gjennom hele romanen. Han bruker også et gjentakende språk som skaper en fin rytme.

 

Laini Taylor - Mørk engel

Mørk engel foregår i et fantasyunivers deler av tiden og i den virkelige verden deler av tiden. Karou (som betyr håp) bor i Praha der hun går på kunstskole. Hun har en noe uvanlig sidejobb, der hun blir sendt ut på oppdrag av Brennstein, også kalt ønskemesteren. Han driver en butikk som har både inngang og utgang til de fleste steder i verden. Oppdragene går stort sett ut på å samle inn tenner til ønskemesteren, men hva han bruker dem til vet ikke Karou. Hun vet heller ikke særlig mye om sin egen historie, hvor hun kommer fra og hvorfor hun har vokst opp i en butikk i Annetstedshen, (som Brennstein kaller det). Plutselig dukker det opp håndavtrykk brent i dører rundt om i verden og uten at hun helt vet hva som har skjedd er Karou i ferd med å bli blandet inn i en utenomjordisk krig som har pågått i tusenvis av år. Og det er da hun møter Akiva og hun skal begynne å bli kjent med sin egen historie.

Beskrivelsene av både Praha, Marrakesh og de delene som ikke er fra den virkelige verden er levende og gode. Etterhvert i boken ser vi også handlingen fra engelen Akiva sitt ståsted og får mer innblikk i den delen av den utenomjordiske delen av verden der et helt eget univers utfolder seg. Akivas tilknytning til Karou begynner sakte men sikkert å gå opp for oss. Boken inneholder en god dose romantikk og mystikk.

 

 

Sigbjørn Mostue - I morgen er alt mørkt

"Det er rart med disse små tingene. Du aner ikke hvor stor pris du setter på dem, før det er for sent. Jeg vet hva jeg snakker om." Det er hovedpersonen Brage som starter boken med denne setningen. I Sigbjørn Mostues dystopiske ungdomsroman sprer en mutert utgave av parasitten Toxoplasma Gondii seg i ekstremfart og med like ekstreme symptomer på verdens befolkning. Det hele starter i Japan der horder av mennesker plutselig blir voldelige og aggressive og går løs på hverandre. Brage og vennene hans i trygge Norge velger stort sett å tro at dette ikke kommer til å nå dem, helt til det siste. Det er klart for en spennende, brutal, mørk og intens leseopplevelse.

Boken bruker tid på å fortelle oss om livet i Brage sin omgangskrets, mens epidemien herjer og kommer stadig nærmere Norge. Den forteller om hvordan media fremstiller det hele og forsøker å gi et inntrykk av at dette ikke vil skje oss.

I morgen er alt mørkt inneholder også vanlige tenåringsfølelser som forelskelse og sjalusi. Brage er nemlig veldig forelsket i Frida, den fineste og mest uoppnåelige jenten på skolen. Han blir både klossete og flau når hun er i nærheten. Dette er med på å etablere Brage som en troverdig og identifiserbar karakter helt fra starten av. Noen av de andre karakterene er noe stereotype i det som utvikler seg til å bli litt de gode mot de onde mellom de overlevende. Dramaturgisk fungerer denne motsetningen og konflikten mellom menneskene godt.

Det er de overlevendes reaksjoner på det som skjer som er i fokus, og selvfølgelig at mennesker blir forvandlet til det ugjenkjennelige og umenneskelige. Hvordan ville du reagert hvis de rundt deg ble til ville dyr, til og med de du er aller mest glad i? Og hva skjer med deg når du må ta valg og utføre handlinger du aldri hadde trodd du eller noen du kjente måtte gjøre? Det er noe av det denne boken utforsker i tillegg til å være uhyre spennende og underholdende. Boken er for heseblesende til at den maner veldig til ettertanke, men den engasjerer likevel leseren i det psykologiske aspektet. Det er først og fremst en handlingsdrevet ungdomsdystopi og innenfor de premissene er den veldig veldig god.

Selv om boken ikke er så full av blod og gørr som det kan høres ut som er det en ganske mørk og brutal ungdomsbok. Boken er den første av i alt tre bøker, alle med ulik hovedperson.