Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Are You My Mother?

av Kjersti Hatland sist endret 2016-12-12T08:57:20+00:00
Fun Homes-forfatter følger opp med en tegneserieroman om forholdet til sin mor. Varmt, men usentimentalt, og forbilledlig fritt for bebreidelser.
Alison Bechdel

Are you my mother?

Houghton Mifflin Harcourt, 2012, USA
voksen

Alison Bechdel er kjent for sin stripeserie Dykes to Watch Out For, og for tegneserieromanen og kritikerfavoritten Fun Home, som kom ut i 2006. Boken ble oversatt, anmeldt og omtalt i en rekke kulturmagasiner og aviser, noe som er sjeldent for en tegneserieroman. På norsk fikk boken tittelen Husfred, og er en selvbiografisk fortelling om en barndom utenom det vanlige. Det er også en historie om Alison som står frem som lesbisk, i et hjem der faren sannsynligvis også er homofil.

Are You My Mother?
handler om Alisons forhold til sin mor, Helen Bechdel. Helen er en intelligent og belest dame som holder en til tider kjølig distanse til sin datter. Hennes profil som oppdrager og hennes metoder for å gjøre Alison selvstendig, ville nok fått Jesper Juul til å rynke på brynene. Men boken er langt fra et sentimentalt prosjekt. Heller er den et usjenert familieportrett der samtlige medlemmer er intellektuelle kapasiteter, i overkant oppslukt av sine egne tanker og interesser. Alison respekterer og beundrer sin mor, selv om barndommen har vært preget av manglende uttrykk for kjærlighet.

Med Are You My Mother? klarer serieskaperen noe jeg mener er sjeldent i beskrivelser av ens egen, problematiske barndom: nemlig å gi et bilde av sine foreldre uten klander og selvmedlidenhet. Leseren ser moren Helen som et helt menneske med sine vanlige feil og mangler, ikke bare i form av sin utilstrekkelighet som mor. Gjennom den britiske barnelegen og psykoanalytikeren Donald Winnicotts teorier om barns tilknytning, ser Alison seg tilbake. Ved hjelp av teorien forsøker hun først og fremst å forstå årsaken til og virkningen av en rekke hendelser, for å sette dem sammen til et komplett bilde av oppveksten.

I likhet med Fun Home, er Are You My Mother? full av litterære referanser på en måte som får det til å krible i leselysten. Alison nærleser blant annet Virginia Woolfs dagbøker, og trekker linjer til sitt eget liv. Å aktualisere klassisk litteratur på denne måten, fungerer ypperlig som litteraturformidling. Det får forfatterens litterære univers til å fremstå som spill levende.

En annen likhet mellom Bechdels to bøker, er at fortid og nåtid er to parallelle handlingsforløp. Samtidig som historien om Alison som barn spinner kronologisk fremover, får vi også vite hvordan Alison i nåtid opplever det å grave i sin egen fortid. I boken om Helen Bechdel blir hun selv rådført av datteren etter hvert som romanen blir til. Gjengivelsen av mor og datters dialoger i nåtid, gir et distinkt inntrykk av forfatterens ønske om å vise frem historiens flere sider.

Til tross for at tegneserieromanen bruker så stor plass på Winnicotts teori om utviklingspsykologi og på Bechdels fascinasjon for psykoterapi, er nerven gjennom hele boken alt det uforløste mellom barnet og dets mor. Kanskje en problemstilling de fleste av oss har gått og grublet på fra tid til annen?