Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Blå er den varmeste fargen

av Karen Vikingstad sist endret 2016-12-12T10:49:06+00:00
En tegnet roman om det fineste i verden: kjærlighet.
Maroh, Julie

Blå er den varmeste fargen

Minuskel, 2013, Frankrike
978-82-92796-21-4
voksen

Clémentine går på skolen, har venner og kjæreste, og er stort sett en helt vanlig tenåring. Nesten. Hun klarer ikke få bildet av jenta med blått hår ut av hodet sitt. Etter et tilfeldig møte på gata, og senere et møte på en lesbepub som Clémentine ramler innom etter en bytur med kompisen, snus hele tilværelsen hennes på hodet.

Blå er den varmeste fargen er en vakker og sår kjærlighetshistorie, som gir leseren innblikk i en ung jentes kamp for å finne seg selv og sin egen plass i et samfunn som ikke alltid er like imøtekommende og i et liv hun aldri så for seg å leve.

Fortellingen hopper frem og tilbake i tid, og man følger Clémentines historie gjennom dagboken hennes. Nåtiden tegnes i mørke, dempede farger, mens fortiden er farget i gråtoner  - kun med den blå fargen i Emmas hår som en slags rød (blå?) tråd gjennom historien.

Før Blå... har franske Julie Maroh gitt ut tre tegnede novellesamlinger, og i fjor kom tegneserieromanen Skandalon. Den utgis på engelsk i løpet av 2014. I tillegg har hun bidratt til flere samarbeidsutgivelser, blant annet 40 designere mot homofobi i forbindelse med protestene mot homofilt ekteskap i Frankrike.

Blå er den varmeste fargen er gjennombruddsromanen til Maroh. Den tok fem år å fullføre, og på nettsiden sin skriver hun at hun lagde Blå... for å normalisere synet på homofil kjærlighet. Den ble utgitt på fransk i 2010, og den kritikerroste filmen basert på historien vant Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes.

 

Forfatterens nettside
Om filmen