Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Ivoriansk 70-tallsfeminisme

av Kjersti Hatland sist endret 2016-11-21T13:56:21+02:00
Stig inn i en afrikansk venninnegjeng.
Marguerite Abouet

Aya

Drawn&Quarterly, 2007
978-1-894937-90-0
voksen
Tegneserieromanen Aya skildrer tenåringsjenten ved samme navn, og hennes familie og venner. Hun vokser opp i et arbeiderstrøk i Elfenbenskystens tidligere hovedstad, Abidjan. Når en jevngammel venninne blir gravid uten å være gift, begynner Ayas voksenliv for alvor.

Hovedpersonen er ambisiøs, selvsikker og skoleflink, og har som mål å studere medisin. At kvinner vil ta utdannelse og drømmer om å bli lege, er sett på som en distraksjon fra det som burde være hennes egentlige livsprosjekt, nemlig å finne en rik mann å giftes med. Aya fra Yopougon er en tidskoloritt fra Abidjan, det kulturelle senter for det fransktalende Vest-Afrika. Et Elfenbenskysten i økonomisk oppsving, omkring slutten av 70-tallet. Men selv om det er en politisk bok, er den muntert fortalt, og tegningene gir historien et varmt og fargerikt miljø.

Boken er tegnet av Clément Oubrerie, forfatterens ektemann. Abouet dro selv fra Elfenbenskysten til Frankrike som tolvåring, og dermed er det visselig ikke en selvbiografisk fortelling. Men boken har et interessant blikk på Afrika, og gir en innsikt utover det bildet av kontinentet vi blir servert gjennom media. Det later også til å være en troverdig gjengivelse av livet som ung kvinne i Elfenbenskysten. Ikke minst er bøkene om Aya underholdende og morsom lesning.

Enmannsforlaget Minuskel gir nå ut de første tre bøkene om Aya i en samlet, norsk utgave. Som originalen, inneholder den noen bonusspor som er med til å utvide lesingen. Det finnes oppskrifter på maten de spiser, og instruksjon til hvordan man fester håret med tøystykker, slik ivorianske kvinner gjør, samt en ordliste, og et kart over alle karakterene og relasjonene dem imellom. Sistnevnte finesse er nyttig, da her er et stort persongalleri som det ikke alltid er enkelt å følge.