Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Lønnsslaver

av Lillann Kvalheim Bue sist endret 2018-10-25T11:25:23+00:00
En underholdende tegneserieroman som forteller rørende og opprørende om svart arbeid, kjærlighet og utlendighet.
Daria Bogdanska

Lønnsslaver

Manifest forlag, 2018, Norge
voksen

Daria er fra Polen og flytter til Malmö for å gå på tegneserieskole. For å betale husleia må hun imidlertid ha en jobb ved siden av. Etter uker med desperat jobbleting og stanging mot byråkratiet er hun overlykkelig over å få begynne som servitør på en indisk restaurant i byen. Lønna er bare 50 kroner i timen, og hun har ikke kontrakt. Hun oppdager at de ansatte får ulikt betalt avhengig av hvor de kommer fra – selv ligger hun midt på treet, med ikke-europeerne under seg og svenskene over.

Hun melder seg inn i den syndikalistiske fagforeningen for å få hjelp med de dårlige forholdene på arbeidsplassen. De er den eneste fagforeningen som vil hjelpe henne, siden hun jobber uten kontrakt. Daria jobber hardt, med nervene på høygir, for å diskré prøve å alliere seg med andre ansatte. Stort sett forgjeves.

Fortellingen handler om flere sider ved å være nyinnflyttet fra et annet land, og gjenkjennelsesfaktoren er dels stor: å føle seg dum når man prøve å praktisere språket, å være usikker på om man har ordentlige venner blant tusener av relativt nye bekjente. På den annen side viser den frem et uregulert arbeidsliv som de fleste av oss har skremmende lite kjennskap til. En av bokas store styrker er at den fortrolig beskriver Darias liv i Sverige både hva angår kjærlighet og vennskap, samtidig som den er brennende politisk i en helt opplagt forstand. Den grafiske romanen, som er basert på virkelige hendelser, forteller én partikulær historie fra det nye Europa uten å miste strukturene av syne. Det resulterer i en rik leseopplevelse full av ambivalente følelser.