Logg inn





Glemt passord?   Registrer deg her.

Guy Delisle: Pyongyang

av Birgit Bjørgum sist endret 2016-12-12T11:13:13+02:00
I tegneserieromanen Pyongyang får vi et lite innblikk i Nord-Koreas lukkede samfunn.
Guy Delisle

Pyongyang

Drawn & Quarterly, 2005, Kanada
978-82-03-21111-9
voksen

Det var mange ting Guy Delisle ikke visste om Nord-Korea da han reiste dit på et to måneders langt opphold. Handlingen i tegneserieromanen Pyongyang er basert på hans erfaringer i landet i forbindelse med jobben som animatør.

Hovedpersonen i tegneserieromanen er Mr. Guy som er ansatt i et fransk animasjonsselskap. Sent til Nord-Korea for å jobbe får han oppleve et samfunn som er grunnleggende forskjellig fra det europeiske.
På flyplassen i landets hovedstad blir han mottatt av en guide som skal følge ham gjennom hele oppholdet. Ingen utlendinger får bevege seg ute på egen hånd. Det første Mr. Guy må gjøre er å bukke foran en 22 meter høy statue av Kim Il Sung.

Etter Koreakrigen på begynnelsen av 50-tallet ble Pyongyang helt rasert. Oppbyggingen skjedde med Sovjetunionens hjelp og byen bærer preg av stalinistisk arkitektur. Hovedpersonen slutter aldri å undre seg over hvor rent og sterilt alt er. Ingen mennesker henger i gatene.

Boken har ikke mye eksplisitt handling. Den er mer en betraktning av hvordan menneskene lever i Kim Jong Ils regime. Til dels er skildringene satiriske, f.eks. når innbyggerne beskrives som en gjeng sauer som ikke stiller spørsmål ved landets regler. På hotellrommet leser Mr. Guy George Orwells "1984" og kan ikke unngå å trekke paralleller til stedet hvor han befinner seg.

Etter å ha lest denne tegneserieromanen kan man ikke unngå å undre seg over hvordan det faktisk er å leve i et så lukket samfunn. I og med at all turisme er strengt regulert - kan man virkelig få et ekte inntrykk av landet?