Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Zenobia. På flukt fra krigen

av Lillann Kvalheim Bue sist endret 2018-11-26T11:49:13+00:00
«Jeg skal nok klare det, onkel. Tenk på Zenobia! Hvis hun kunne, så tør jeg også. Sånne ting sa jeg. Eller, jeg sa det bare inni meg.»
Morten Dürr; Lars Horneman

Zenobia. På flukt fra krigen

Fontini, 2018, Norge
barn

Denne tegneserieromanen forteller om lille Aminas flukt fra krigen i Syria. En dag, mens hun er alene hjemme, tar et flyangrep livet av begge foreldrene hennes. Onkelen ser intet annet valg enn å sende Amina alene av gårde på en liten, overfylt båt mot Europa. Han har ikke penger nok til å betale turen for dem begge.

Når fortellingen begynner, er vi allerede ute i båten på havet. Amina blant et lite hav av mennesker, på et stort hav av saltvann, mot en klarblå, solfylt himmel. Kontrasten mellom de små menneskene og den stille, blå horisonten slår til som et søkk i magen. Ekstra liten er Amina, som sitter klemt tett i tett mellom folk hun ikke kjenner.

Når uværet kommer og kaster Amina over bord, glimtes det tilbake til hva som skjedde i Syria.

Ulike kontrasteringer mellom det sårbare, lille menneskelivet og ytre, sterkere krefter er et bærende tema gjennom boka. Gjennom kraftfulle og poetiske illustrasjoner stilles mennesket opp mot både blind natur og kaotisk krig. Historien om Zenobia, den kloke og modige syriske dronningen som dristet seg til å gå til krig mot selveste Romerriket, fungerer som Aminas kilde til håp og standhaftighet. Dristige Zenobia symboliserer likevel ikke bare mot og styrke; hun representerer også krig, tap og menneskets overmot. Fortellingen om flukten fra Syria forteller på enkelt, genialt og flertydig vis også en mer universell historie om den menneskelige tilstand.

Fjorårets prisvinnende danske tegneserie er i år å finne på norsk i Simon Strangers oversettelse. Den passer for både barn og voksne, kanskje særlig for voksne og barn til å lese sammen.