Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Wilson

av Arild Ness sist endret 2019-11-14T09:41:10+01:00
Møt Wilson, mannen som alltid skal ha det siste ordet.
Daniel Clowes

WIlson

Montreal : Drawn and Quarterly, 2010, USA
voksen

Daniel Clowes opplevde på slutten av 90-tallet stor suksess med tegneserien Ghost World, en serie som kretset rundt to veltalende tenåringsjenter, og deres ofte kyniske blikk på tilværelsen og egen fremtid. Serien blir regnet som en moderne tegneserieklassiker. Ghost World ble også en mye omtalt film noen år etter, der en ung Scarlett Johansson spilte en av rollene.

I likhet med jentene i Ghost World har også den middelaldrende ungkaren Wilson en solid dose kynisk snert i sine kommentarer. Han er bokstavelig talt en som skal ha siste ordet, ved at hver side slutter med en uventet og ofte småbrutal “punchline” som slår i alle retninger. Ikke bare mot andre vel å merke, like ofte retter han pilen mot seg selv. Wilson er like kompleks som de fleste av oss - verken snill eller ond, verken klok eller dum. Med sine feil og mangler som alle andre. I bunn og grunn en misantrop med kjærlighetsbehov. Men egentlig liker han nok best hunder.

Wilson er fascinert av å gå opp til fremmede og slå av en rar og ubehagelig prat. Man kan se på Wilson som den sier det mange tenker, men ikke våger. Eller som klisjeen om den uforutsigbare onkelen som har kommet i en viss alder der han tror at det meste er lov å si.

Som bakteppe til desse dagligdagse episodene får vi høre at han er skilt og ganske bitter over det som kunne vært. Ett relativt gjenkjennelig og litt sorgtungt menneskelig trekk. Etter at faren hans dør i starten av boken finner Wilson ut at han også har en datter, født etter skilsmissen og adoptert bort. På sitt eget vis prøver han deretter å rydde opp i sin egen historiefortelling, ikke uten et ørlite håp om å skape en familie igjen.

Konsekvensene av hans nye livsmål gir oss en historie som blir både trist og humoristisk.