Stumfilm: Bergenstoget plyndret i natt

av Birgit Bjørgum sist endret 2014-11-30T13:35:40+01:00 Omtale: Norsk filminstitutt
Spenningsromanen "Bergenstoget plyndret i natt!" fra 1923 regnes som Norges første påskekrim, skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie under pseudonymet Jonathan Jerv. Boken ble en salgssuksess i Norge og Sverige.
Uwe Jens Krafft

Bergenstoget plyndret i natt

Norsk filminstitutt, 1928, Norge

I 1928 ble boken filmatisert, og var den første norske storfilmen med internasjonale ambisjoner. Budsjettet var rekordhøyt, og alt lå til rette for en suksess. I filmens handling var det rikelig med spenning og kjærlighet. To av datidens store stjerner, Paul Richter og Aud Egede-Nilssen, hadde hovedrollene, og det var påkostede scener med ranere på flukt i flott fjellnatur.

Filmen har form av en romantisk komedie: studenten og sportsmannen Tom forsøker å vinne den vakre Gretes gunst ved å foreta et væpnet ran på nattoget fra Oslo til Bergen, natt til 1. april. Forbrytelsen skal skape publisitet for NSB - og samtidig gi Tom fast stilling som reklamesjef ved jernbanen.

Musikken er ved Espen Rotevatn, innspilt live i hovedhallen på Bergen jernbanestasjon 6. juni 2009. Med DVD'en følger boken På sporet av Bergenstoget: Film og kino som populærkultur i stumfilmens siste dager av filmhistoriker Nils Klevjer Aas.

Stumfilm, dvd
Aldersgrense: ingen
Spilletid: 1 t. 9 min.