Bjørnson på film

av Birgit Bjørgum sist endret 2017-01-02T14:14:07+01:00 Omtale: Norsk filminstitutt
John W. Brunius; Rune Carlsten

Bjørnson på film

Norsk filminstitutt, 1919, 1932, Sverige/Norge

Synnøve Solbakken, Sverige 1919

Den aller første Bjørnson-filmatiseringen, basert på en av hans mest populære fortellinger, var en stor suksess på kino i hele Skandinavia og ble en tematisk veiviser for norsk filmproduksjon i 1920-årene. Filmen var tatt opp i Sel i Gudbrandsdalen. I hovedrollene tronet de svenske stjernene Karin Molander og Lars Hanson. Vår egen Egil Eide spilte Sæmund Granliden.

Et farlig frieri, Sverige 1919

Den første suksessen med Bjørnson på film ble fulgt opp samme år med en Bjørnson-novelle, som på film ble en romantisk folkekomedie med dramatisk norsk vestlandsnatur som bakteppe. Lars Hanson spilte også her den mannlige hovedrollen, og fra den norske skuespillerstallen stilte Theodor Blich som hissig svigerfar. Opptakene ble gjort i Eide i Hardanger.

En glad gut, Norge 1932

Til 100-årsjubilèet for Bjørnsons fødsel i 1932 kom denne tidlige norske lydfilmen, en stor  produksjon etter den klassiske bondefortellingen. Publikumsyndlingen Tore Foss spilte tittelrollen, og her fikk kinogjengerne endelig høre Bjørnsons figurer snakke - og "Løft ditt hode" og "Kom bukken til gutten", i idylliske nasjonalromantiske omgivelser. Opptakene ble gjort i Vågå i Gudbrandsdalen.