Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Another Earth

av Birgit Bjørgum sist endret 2017-01-16T11:00:17+01:00
Annerledes sci-fi med fantastiske skuespillere.
Mike Cahill

Another Earth

SF Norge, 2011, USA

Som 17-åring kjører Rhoda i fylla og krasjer med en annen bil. Føreren av den andre bilen overlever mens sønnen og kona dør. Det er en spesiell kveld - det er kvelden da en ny planet blir oppdaget, helt lik jorden. Men for Rhoda blir det den dagen hun ødela en familie.

Rhoda har en enorm skyldfølelse for det hun har gjort, og etter soning og et mislykket selvmordsforsøk, oppsøker hun føreren av den andre bilen for å be om unnskyldning. Men motet svikter.

Dette er en lavbudsjettfilm som gjorde stor suksess på Sundance-festivalen i 2011. Dette er ikke tradisjonell sci-fi med gigantiske effekter og action. Science fiction-elementene brukes for å illustrere Rhodas kamp med skyldfølelsen, og de blir aldri for fremtredende.

Tanken om at det finnes en parallell verden hvor det finnes en kopi av en selv, blir redningen for Rhoda. Vil tvillingen på Jorden 2 være helt lik? Har den andre Rhoda gjort de samme tabbene? Og ikke minst: er det mulig å rette opp sin egen skjebne? Another Earth tar opp store spørsmålene og er vakkert filmet med et noe kornete uttrykk. Den er ikke for de mest ihuga sci-fi-fans, men et fint drama med sci-fi-elementene som bakteppe.