Les amants du Pont-Neuf

av Mirjam Kristensen — sist endret 2020-11-16T10:30:52+01:00
De elskende på Pont-Neuf er ikke bare en fantastisk kjærlighetshistorie, men også en film om storbyen Paris, om sosiale problemer, om outsidere og mennesker som trenger hverandre.
Leos Carax

Les amants du Pont-Neuf

, 1991, Frankrike

Det er noen filmer man bare ser en eneste gang i løpet av livet. For eksempel har jeg aldri sett Broene i Madison County mer enn den ene gangen da gjengen med venninner på 17 hadde sett den og lovet hverandre å aldri se den igjen. Det var vel fordi vi syntes at historien var så trist, og livene våre skulle aldri bli sånn.
De elskende på Pont-Neuf er en sånn film man kanskje ikke ser flere ganger, men som man i alle fall burde se en gang. Merkelig nok er det en av de filmene som tross en lykkelig slutt, er helt forferdelig trist, og allikevel så vakker.

Juliette Binoche og Denis Lavant spiller Michele og Alex, to hjemløse unge mennesker i Paris. Mens broa Pont-Neuf, er stengt for restaurering, har Alex og den eldre mannen Hans gjort broa til hjemmet sitt. En dag oppdager de en inntrenger, en sovende ung kvinne, på sin bro. Den unge kvinnen er kunststudenten Michele som lider av en øyesykdom som til slutt vil gjøre henne blind. Alex blir forelska i Michele og de to blir etter hvert lidenskapelig oppslukt av hverandre. Da Alex får høre at det finnes en kur for Micheles øyesykdom, gjør han alt for at hun ikke skal få vite det. Han vil heller ha henne blind hos seg, enn seende et helt annet sted. Han kan ikke miste Michele, den eneste personen som kan forandre livet hans.

De elskende på Pont-Neuf er ikke bare en fantastisk kjærlighetshistorie, men også en film om storbyen Paris, om sosiale problemer, om outsidere og mennesker som trenger hverandre. Regissør og manusforfatter Leos Carax har tro på den store kjærligheten og at den kan forandre menneskets liv, og den altovervinnende kjærligheten er det bærende elementet i De elskende på Pont-Neuf som gir en historie og en film du aldri glemmer.