Arizona Dream

av Birgit Bjørgum sist endret 2019-08-02T08:17:44+01:00
Axel arbeider som oppsynsmann ved havnen i New York. En dag blir han omtrent kidnappet av fetteren Paul og fraktet ut i ødemarken i Arizona. Axels onkel Leo skal gifte seg, og han vil ha Axel til forlover og samtidig tilby ham en fremtid ved å ta over bilfirmaet.
Emir Kusturica

Arizona Dream

Sandrew Metronome Norge, 1993, USA/Frankrike

Emir Kusturica er kjent for sine sprelske og lett surrealistiske filmer; Underground (1995) og Black Cat, White Cat (1998). I Arizona Dream møter vi Johnny Depp, Vincent Gallo, Faye Dunaway og Lili Taylor i rollene.

Axel arbeider som oppsynsmann ved havnen i New York. En dag blir han omtrent kidnappet av fetteren Paul og fraktet ut i ødemarken i Arizona. Axels onkel Leo skal gifte seg, og han vil ha Axel til forlover og samtidig tilby ham en fremtid ved å ta over bilfirmaet. Axels er ikke videre interessert. Han innleder et forhold til enken Elaine og flytter til den avsidesliggende gården hennes. Elaines stedatter Grace har også et godt øye til Axel, noe som skaper problemer. Axel må til slutt velge hva han vil med livet sitt.

Det er et frodig persongalleri vi introduseres for. Kusturica presenterer en magisk realisme hvor karakterenes drømmer får en stor plass. Elaine drømmer om å fly, og bygger ivrig på småflyet sitt. Grace ville helst ha vært en skilpadde, mens Axel skulle ønske han var en eskimo. Paul drømmer om en skuespillerkarriere, men har ikke videre suksess. I filmen skildres disse drømmene som en del av handlingen, og sammen med situasjonskomikken skapes en del uforglemmelige øyeblikk. Ved hjelp av vakre bilder og stemningsfull musikk får filmen en spesiell atmosfære som gjerne kan oppleves flere ganger.