Aura

av Birgit Bjørgum sist endret 2017-01-16T11:00:15+01:00
Dette er en film som beviser at man ikke trenger haugevis med spesialeffekter og triks for å lage en god thriller.
Fabián Bielinsky

Aura

Star Media Entertainment, 2005, Argentina m.fl
Esteban er en enstøing og som lever et ganske kjedelig liv med å stoppe ut dyr, mens han i fantasien drømmer om å gjøre det store kuppet. En venn ber ham med på jakt. Under jakten skjer det fatale; Esteban tror han skyter et dyr, men det viser å være et menneske. Han har myrdet mannen som leier ut jakthytta. Esteban er alene da dette skjer, og lar liket bli liggende i skogen. Om natten dukker det opp noen mystiske menn. Esteban forstår etter hvert at mannen han myrdet er involvert i et kupp av noe slag. Vennen drar tilbake til byen, men Esteban bestemmer seg for å bli. I skogen kommer han over en hytte med detaljer om ranet, og med sitt fotografiske minne husker han dem. Nå har han sjansen til å leve ut sine fantasier, men klarer han å gi seg ut for en han ikke er?

Dette er en film som beviser at man ikke trenger haugevis med spesialeffekter og triks for å lage en god thriller. Handligen foregår i et rolig tempo men stemningen blir etter hvert mer intens. Den er nydelig filmet og skildringene av Estebans epilepsianfall forsterker den drømmeaktige stemningen. Før anfallene treffes han av ”auraen” et øyeblikk blandet av klarsyn og forvirring. Dette er en sterk karakterstudie hvor hovedpersonen i begynnelsen har full kontroll, men klarer han å beholde grepet?

Fabían Bielinsky debuterte i 2000 med filmen Nueve reinas (Ni dronninger). Aura var hans andre film. Dessverre døde Bielinsky av hjerteattakk i 2006.