Dark Horse

av Ragnhild Sæther sist endret 2019-08-02T08:19:07+01:00
Dark Horse er en morsom film med mange bisarre øyeblikk og godt avleverte replikker, og Daniel og Morfar og de andre er vel verd å bli mer kjent med.
Dagur Kári

Dark Horse

Scanbox, 2005, Danmark/Island

Én god grunn til å se denne komedien av Dagur Kári i svart/hvitt må i alle fall være å finne ut hvordan den hyggelige dagdriveren Daniel har greid å tjene bare 40,- kroner siden 1999 ifølge skattemyndighetene. Kompisen hans er Morfar som jobber på en søvnlab, og hvis drøm er å bli fotballdommer. Han er også behjelpelig med gode råd, og har tatt på seg å lære Daniel den rette samfunnsånd. Det fordi han synes Daniel slipper litt for lett unna med å skynde seg langsomt når p-bøter og regninger skal betales, og de offentlige myndighetenes pliktoppfyllende representanter insisterer på å gjøre jobben sin. Rett nok med varierende hell. Slik snubler de seg gjennom dagene i en verden av asfalt og grått bymiljø, som ikke innbyr til verken interesse eller omtanke for folk rundt seg. I andre enden av skalaen for ansvar og samfunnsånd møter vi så dommeren. Han har både jobb og familie, og er dermed våre gutters voksne motsetning. I alle fall før Franc dukker opp, men da får plutselig både Daniel og Morfar noe nytt å forholde seg til. Ansvar ja vel, men kanskje også noe mer?

Dark Horse er en morsom film med mange bisarre øyeblikk og godt avleverte replikker, og Daniel og Morfar og de andre er vel verd å bli mer kjent med. Flukten fra virkeligheten er ikke et nytt tema, men det er veldig ok at man kan lage en så underholdende film som også innbyr til ettertanke for de som ønsker det. Og hvem har sagt at drømmer ikke kan gå i oppfyllelse? Selv for Morfar?