Elegant realisme fra Lukas Moodysson

av Vibeke Garrod sist endret 2019-08-02T08:55:28+02:00
Tittelen på filmen henspiller på mammutene som døde ut for tusener av år siden. Blir det menneskets skjebne også?
Lukas Moodysson

Mammut

Warner Bros., 2009, Sverige

Svenske Lukas Moodysson har en variert filmproduksjon å vise til. Hans debut Fucking Åmål (1998) handlet om rastløse tenåringer i Åmål som prøvde å finne seg seg selv og kjærligheten. Den vanskelige andrefilmen ble Tillsammans (2000), en sjarmerende og humoristisk fortelling om et kollektiv i Stockholm på 1970-tallet. Deretter ble tonen fra Moodysson mørkere og mer dyster. Sterke filmer som Lilja 4-ever (2002) og blokkleilighetsdramaet Ett hål i mitt hjärta (2004) tar for seg henholdsvis trafficking og pornografi. Disse er ikke for sarte sjeler.

Mammut er Lukas Moodyssons første engelskspråklige film, og har to etablerte Hollywood-navn i hovedrollene. Gael García Bernal er opprinnelig fra Mexico, han har samarbeidet med en rekke store regissører både fra Europa. USA, Spania og Sør-Amerika. Han er en dyktig og språkkyndig skuespiller som har medvirket i blant annet Babel, Bad Education og The Science of Sleep. Michelle Williams fikk sitt gjennombrudd i den Oscar-vinnende filmen Brokeback Mountain. Der spilte hun en hustru som stilltiende aksepterte ektemannens utroskap med en annen mann. I Mammut spiller Williams en hardt arbeidende kirurg ved et akuttmottak i New York. Hennes liv er hektisk, og består for det meste av vakter på sykehuset. Dette går utover famililivet. Hun har minimal tid med sin 8-årige datter og sin mann, men familien har en filippinsk hushjelp som er datterens nærmeste venn. Hushjelpen har sin egen familie på Filippinene, hennes mål er å spare opp penger slik at de kan få et verdig liv. Det er hardt å være så langt vekk fra de to små sønnene hun har, men hun må bite tennene sammen. Gael García Bernal spiller mannen til Williams, han er en rik og vellykket dataspilldesigner som tilsynelatende trives med livet sitt. På en forretningstur til Thailand ender han opp med å tilbringe en del tid for seg selv, og dette fører til noen uventede opplevelser.

Filmen er visuelt vakker og stilistisk, en slags speilblank og høyteknologisk sosialrealisme. Personene i filmen fremstår som om de vil være et annet sted enn de egentlig er. Alle vil gjerne være mer sammen med familien sin, og er det egentlig så vanskelig å gjøre noe med det? Moodyssons film spør heller enn å gi svar, han bruker ikke så kraftige virkemidler som noen av sine tidligere filmer. Allikevel mener mange anmeldere at han er overtydelig i Mammut. Filmen gir grunnlag for diskusjon og refleksjon. Se selv og bedøm!