Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

En fantastisk kvinne

av Karen Rosenstock sist endret 2018-11-13T23:53:49+02:00
Den vakre Marina er klar for verden, men er verden klar for Marina?
Sebastián Lelio

En fantastisk kvinne

Another World Entertainment, 2017, Chile
voksen

Verden er nok ikke klar for Marina, spesielt ikke det konservative chilenske samfunnet som er bakteppet for denne fantastiske oscarvinnende filmen.

Marina Vidal, spilt av operasangerinnen Daniela Vega, er en transkjønnet kvinne som bor sammen med sin eldre kjæreste. Orlando, spilt av Francisco Reyes, har forlatt kone og barn for å leve livet sitt sammen med Marina. De elsker hverandre og har et "normalt forhold", som Marina kaller det.

Filmen åpner med bilder av de majestetiske Iguazúfallene. Snart smelter fallene om til damp i saunaen "Finlandia", hvor Orlando ligger nærmest som et lik på et massasjebord. Senere samme dag feirer de Marinas bursdag og planlegger en reise til fallene, uvitende om at Orlando vil dø samme kveld.

Frem til nå har det vært Orlandos kjærlige blikk som har vist oss Marina. Etter hans død erstattes det kjærlige blikket med alle andres blikk. Marina speiles overalt i byen, for denne filmen er full av fantastisk foto, mens hun går bestemt og stolt i Santiagos gater. All denne speilingen er bare en av de mange kontemporære magisk-realisme øyeblikkene i denne filmen. 

Regissør Sebastián Lelio begynner å bli kjent for sine utradisjonelle, vakre og sterke kvinneportretter. I 2013 ble han kritikerrost for filmen Gloria, et originalt portrett av en kvinne i slutten av 50-årene. Tidligere i år kom filmen Ulydighet som tematiserer et lesbisk parforhold. Og i En fantastisk kvinne møter vi altså transkjønnede Marina. Det kan virke som om Lelio ønsker å fortelle de marginales historie, de som det ikke er plass til noe sted, ved å gjøre dem til et slags midtpunkt og vise dem som om de alltid har vært midtpunktet.  

En fantastisk kvinne vant Oscar for Beste fremmedspråklige film, samt Sølvbjørnen under EFM Berninale, og ble også Golden Globe nominert for beste film. Fantastisk original filmmusikk av den britiske komponisten Matthew Herbert og flott foto, samt Daniela Vegas unike prestasjoner gjør En fantastisk kvinne til en sublim og tankevekkende filmopplevelse.