En samlivshistorie utenom det vanlige

av Birgit Bjørgum sist endret 2017-01-16T11:00:17+01:00
Siden Me and You and Everyone We Know fra 2005, har fansen ventet på en ny film fra Miranda July.
Miranda July

The Future

Warner Bros., 2011, USA

Hva er et meningsfylt liv?
Jason og Sophie er et selvopptatt par midt i 30-årene. For å gjøre livet mer meningsfylt har de bestemt seg for å adoptere en gammel, syk katt. De tror at katten bare vil kunne leve et halvt års tid, men blir fortalt at den faktisk kan leve flere år og vil trenge konstant pleie.

Dette utløser en slags krise. Om en måned inntar pus hjemmet, og tiden paret har igjen, vil de utnytte maksimalt - leve livet fullt ut, og gjøre ting de normalt ikke ville gjort. Dette høres ganske merkelig ut, men i Miranda Julys knirkete og absurde univers er det meste mulig. Resultatet er en søt og rar film om et parforhold som settes på prøve.

Skildringen av de to hovedpersonene er god. De har holdt sammen så lenge og er så innforstått med hverandres vaner, at de faktisk ligner hverandre både i væremåte og utseende. Men klarer de å gjøre noe nytt og annerledes? Uten at de egentlig vet hva de vil? Begge har følelsen av at halve livet er forbi, uten at de har oppnådd noe.

En snakkende katt og en t-skjorte med hjemlengsel
Filmen har noen spennende grep, med innslag av en slags magisk realisme. Disse surrealistiske innslagene er med på å understreke filmens tristhet samtidig som de skildrer det som er vanskelig å sette ord på. Med jevne mellomrom kommer katten Paw Paw også til orde, der han sitter i buret og venter på sitt nye liv:

Dear persons, I am writing this to you, a letter with no pencil, so I hope that you are able to read it. By day, I know I am yours, but when night comes, I am alone and always have been and always will be wild, so it is only the sun that returns the wonderful feeling of being pet again. Please come soon. Nights are getting longer. Yours, Paw Paw.”

En katteelsker kan bli rørt av mindre.

Filmskaper og kunstner
Miranda July er først og fremst kunstner, men også forfatter og skuespiller. I filmen spiller hun selv hovedrollen, noe hun også gjorde i Me and You and Everyone We Know. July har drevet med performance, noe som også kommer tydelig til uttrykk i begge filmene.

Med sine spesielle fortellertekniske grep har July gjort seg bemerket blant uavhengige filmskapere, og filmene er absolutt verdt å ta en kikk på. For å få et innblikk i Julys kunstarbeid, sjekk ut prosjektet Learning to Love You More.


The Future - trailer

 
Intervju med Miranda July, Sydney Film Festival 2011