Ex Machina

av mona — sist endret 2019-04-16T11:56:44+02:00
Vakker thriller om kunstig intelligens.
Alex Garland

Ex machina

, 2015

Kunstig intelligens er et veldig aktuelt og spennende tema. Vi lager smartere og smartere roboter, som er mer og mer menneskelignende. Noen kan holde innholdsrike samtaler. Allerede er det robotseler på norske demensavdelinger på sykehjem. Vi kan forvente at denne type teknologi eksploderer i utvikling fremover. Men kan det være risikabelt å lage roboter som kan tilegne seg hvilke som helst kunnskaper? Som kan ta egne avgjørelser? Og vil det være etisk og ufarlig å gjøre det?

Ex Machina er en britisk film som forteller historien om en svært avansert robot, Ava. Hovedpersonen Caleb blir hentet inn av grunnleggeren av det store selskapet han jobber for, for å utføre tester på Ava. Målet er å se om Ava er intelligent, og om Caleb opplever at den har personlighet, selv om han vet at den er en robot. Caleb blir tatt med til den rike lederens hus, langt borte fra allfarvei for å utføre testene. Caleb og Ava har lange samtaler, og vi blir kjent med roboten som om den var et menneske, med humør, nysgjerrighet og følelser. Men den er en maskin. Er det riktig å holde en maskin fanget hvis den har bevissthet om sin egen eksistens? Og hva vil den selv?

Ex Machina er en film som undrer. Filmspråket er veldig vakkert. Det er primært samtaler som driver handlingen, og i stort sett hele filmen er det kun de tre karakterene: Caleb, roboten og firmagrunnleggeren. En slik film kunne lett blitt for intrikat og filosofisk og mistet oss, men den gjør ikke det. Stemningen er rolig, men snikende uhyggelig, og regnes derfor som en thriller. Mot slutten er det noen voldsscener som kombinert med uhyggelig stemning gjør at filmen fikk 15 års aldersgrense.

En “fun fact” er at filmen blant annet er spilt inn på Juvet landskapshotell i Møre og Romsdal. Det er et hotell med prisvinnende, moderne arkitektur, som ligger midt mellom skog, elver og fjell. Arkitekturen og naturen er så vakker at en får lyst å dra dit selv. Dét er også spennende med filmen, at den handler om så sofistikert teknologi og foregår i svært moderne arkitektur der alt er menneskeskapt og kontrollert, men legger så stor vekt på den frie, ville naturen. Det er nok ikke tilfeldig.

Det er alltid vanskelig å skrive om filmer som jeg liker veldig godt. Jeg vil så gjerne at du skal se den at det blir vanskelig å finne ordene. Men oppsummert er Ex machina en tankevekkende film, som er uhyggelig, vakker, og som jeg også synes er viktig. For det er nok bare bra å reflektere litt ekstra før vi slipper robotene løs.