Havet

av Ragnhild Sæther sist endret 2017-01-16T11:00:17+01:00
Havet er fortiden og nåtiden. Hvordan blir det med fremtiden? Ramsalt familiedrama med fiskeripolitikk og fiskekvoter som stridens kjerne.
Baltasar Kormákur

Havet

SF Norge, 2000, Norge

 Familiepatriarken Thordur er fabrikkeier og fiskekvoteeier på Island, og ser at nå er det på tide å gi seg. Han ønsker derfor at livsverket skal forbli i familien, og i bygda, og har spesielle forhåpninger til yngstesønnen. Det er August som skal overta! Thordur samler familien rundt seg for å snakke om fremtiden, men oppdager, når de alle sitter rundt middagsbordet at flere gjerne vil ha et ord med i laget, ikke minst August selv.

Konge på haugen

Det er mange motsetninger som spilles ut i denne historien. Foreldregenerasjonen og de «unge og sultne» forstår ikke hverandres prioriteringer. Det blir lite rom for å kompromisse med hverandre, når stort sett alle er flinkere til å kjefte enn til å lytte. Et favoritt-unntak er bestemor. Hun drikker sin sprit, og banner til alle!

Noen drar ut, og noen blir igjen. I valget mellom ansvar for eget liv og lykke, og ansvar for samfunnet en selv er del av, er det ikke opplagt hva en bør velge. Eller som i denne historien: Hva en skal få lov til å velge. Man har forpliktelser, og disse kan ikke neglisjeres. Havet som tradisjon, miljø og levebrød betyr ikke det samme for de ulike familiemedlemmene.

Hvem skal bli rik på fisken "vår"?

Tradisjon eller framskritt? Ny teknologi i fiskeforedlingsindustrien er kommet for å bli, men hvem skal bestemme den videre utviklingen? Situasjonen er prekær, for fiskefabrikken betyr arbeidsplasser og inntekter, og det gjør fiskekvotene også. Spørsmålet om disse skal selges ut, eller beholdes i lokalmiljøet, og i familien, er viktig. Framtiden er plutselig ikke lenger langt unna, men her og nå.

Fargerike, ubehøvlede og desperate

Første gang jeg så filmen, var jeg usikker på om så og si alle vi møtte, virkelig kunne være så egoistiske som de ga inntrykk av. Vel, alle er ikke det. De er riktignok ikke alltid sympatiske og eiegode, og etter hvert viser det seg at det i Thordurs kongerike er nok av råttenskap. Men man forstår i alle fall noen av dem. De kan være hardhendte med hverandre, men mye står på spill, og når en er desperat, kan det være vanskelig å ta alt i beste mening. Når det virkelig gjelder, viser det seg også at det tross alt er noe sterkt og godt mellom dem. Kanskje er en aldri så liten familiekollaps akkurat det som må til?

Havet er en film med drama og svart humor,  friskt og rått fortalt. Engasjerende og  underholdende - og, ikke minst, aktuell. Men ikke hyggelig.

Teater på kino

Filmmanuset er basert på et teaterstykke skrevet av Ólafur Haukur Símonarson. Det hadde vært interessant å se Havet på scenen. Da hadde vi imidlertid gått glipp av flott filming, og den vakre naturen på Island. Samspillet (eller er det basketaket?) mellom menneskene og naturkreftene er også veldig virkningsfullt på filmlerretet. Det er gode skuespillere i denne filmen.

Regissøren av Havet er Baltasar Kormákur - en begavet islending, som også er manusforfatter, produsent og skuespiller. Flere av filmene hans finnes på biblioteket.