Into the Wild

av Cathrine Strøm — sist endret 2019-08-02T08:08:51+01:00
22-år gamle Chris er en smart, belest, viljesterk og energisk fyr. Han forlater alt ved det gamle livet, både de materialistiske, hykleriske og kyniske sidene som han misliker så sterkt, så vel som lillesøsteren, som han er tett knyttet til.
Sean Penn

Into the Wild

Star Media Entertainment, 2007, USA

Basert på biografien om Chris McCandless, Into the Wild, av Jon Krakauer. Filmmusikk av bl.a. Eddie Vedder.

"Jeg bega meg til skogene fordi jeg ønsket å leve et liv i frihet og ettertanke, for å se om jeg ikke kunne lære hva det hadde lært meg, så jeg ikke ved livets slutt skulle oppdage at jeg egentlig ikke hadde vært i live. Jeg ønsket ikke å leve et halvdødt liv – livet er altfor dyrebart til det. Heller ikke ønsket jeg å dyrke resignasjonen før det var tvingende nødvendig. Jeg ville leve dypt og helt og suge all marg ut av livet, leve frimodig og enkelt ved å la ljåen gå så dypt som mulig – og trenge livet opp i et hjørne og redusere det til dets mest nakne form".

Sitatet ovenfor stammer ikke fra Chris McCandless, hovedpersonen i Sean Penns Into the Wild, filmen om den unge mannen som etter endt collegeutdannelse reiser ut i villmarka uten ett ord til sin familie. Ordene er ikke hans, men de er helt i tråd med hvordan Chris selv så på livet, i hvert fall slik det blir fremstilt i Sean Penns film om ham. Men så hadde da Chris også lest sin Walden (av Henry David Thoreau, 1854), og var uten tvil blitt inspirert.

22-år gamle Chris er en smart, belest, viljesterk og energisk fyr. Han forlater alt ved det gamle livet, både de materialistiske, hykleriske og kyniske sidene som han misliker så sterkt, så vel som lillesøsteren, som han er tett knyttet til. Med prinsippet om at «The core of man’s spirit comes from new experiences» som motto, skifter han navn til Alexander Supertramp og drar på måfå mot vest, og siden mot nord, til ødeste, villeste Alaska.

Selv om filmen inneholder scener og settinger som er så fantastiske at de tar pusten fra en, så har Sean Penn og resten av filmteamet klart å unngå den verste romantiseringen omkring valget Chris tar og de konsekvensene det får. Ettersom Penn valgte å følge i fotsporene til den virkelige Chris på hans reise rundt omkring i USA i stedet for å gjøre innspillingene i studio eller på lettere tilgjengelige locations, gir filmen også et genuint innblikk i amerikansk kultur og natur på sitt merkeligste, vakreste og mektigste.