The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover

av Cathrine Strøm — sist endret 2019-08-02T08:05:34+01:00
Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker er en makaber, mektig, barokk og vakker film på én og samme tid.
Peter Greenaway

The Cook, the Thief, his Wife and her Lover

Universial Studios, 1989, Storbritania

Som allerede tittelen indikerer inneholder denne filmen mye - både ved at hvert bilde er et overdådig dandert og fylt til randen av detaljer, og ved at intrigen er utspekulert og finurlig. Dette er en film om matkunst og kjærlighet mellom ulykkelig elskende, men også om fråtseri, maktbegjær og ødeleggende relasjoner.

Filmen utspiller seg i og rundt den blodrøde salongen i restauranten La Hollandaise, med dens tilhørende kritthvite toalett, det irrgrønne kjøkkenet og ikke minst den mørkeblå og forblåste bakgården. Georgina, kona til den særs usympatiske tyven Albert Spica, binder de fargesterke rommene sammen ved at kjolene hennes (laget av Jean-Paul Gaultier) skifter i farge og stil ut fra hvor hun befinner seg. Slik skapes en (lettere surrealistisk) sammenheng mellom rom som ellers fungerer som tablåer i et teater, eller bilder på et museum for klassisk malekunst for den saks skyld. Og akkurat den sammenlikningen er ikke så vanskelig å komme på for gjennom hele filmen og på alle plan formelig vrimler det av henvisninger til historie, litteratur og malekunst.

Helen Mirren, som nylig spilte Dronning Elizabeth II i The Queen, er fantastisk i rollen som Georgina. Ettersom hun er alt annet enn lykkelig i forholdet til tyven Spica, innleder hun et forhold til en annen (boklesende) gjest i restauranten. Kokken, som ønsker å hevne seg på Spica, ser sitt snitt til å støtte de elskende gjennom matveien. Garantert lykke! Inntil Spica får snusen i romansen …