Lucky

av mona — sist endret 2018-12-11T13:17:55+01:00
Lun dramafilm med fantastiske Harry Dean Stanton.
Sparks, Logan ; Sumonja, Drago ; Lynch, John Carroll

Lucky

Another World Entertainment, 2017
voksen

Harry Dean Stanton var omtrent 90 år da han spilte inn denne filmen, som skulle bli en av hans siste. Han er sikkert godt kjent for mange fra filmer som Kelly’s Heroes, Pretty in Pink, og The Green Mile. Lucky er et nydelig og passende punktum for en lang karriere.

Lucky er hovedpersonen i filmen. Han er en 90 år gammel mann som bor i en liten ørkenbygd. Lucky er satt. Han har sine vaner, og sånn er livet. Han bor alene, våkner, tar seg en røyk, gjør noen treningsøvelser, og drikker melk før han går ut i byen. Om røykingen skulle ta livet av ham ville den ha gjort det allerede, mener han.

Hverdagen består av å gå på den lokale kaféen, og drikke med vennene på den lokale puben. En dag får han et illebefinnende, og må begynne å godta sin egen dødelighet. Vi får inntrykk av at noe gnager på Lucky, og gjennom små telefonsamtaler med en venn, gjennom kommentarer og andre situasjoner, får vi en idé om hva det er. En liten transformasjon av den satte mannen starter.

Landskapet i filmen er så vakkert, det er ørken og kaktuser, små hus og støvete gater. Musikken er diskret og fin. Og om du vil se denne kan du glede deg til å høre Lucky synge. Han er i en ukomfortabel situasjon, men sangen hans bygger broer og åpner ham opp, for han er kanskje ikke så lett å komme innpå.

Lucky er en dramafilm med mye lun humor. Harry Dean Stanton er rett og slett en skjønn mann, der han vandrer rundt i underbukse, singlet og cowboyhatt. Han er skjønn når han kjefter, skjønn når han drikker, og skjønn når han kommer ut av den trygge sonen sin. Filmingen, lyssettingen og redigeringen er virkelig bra gjort. Skuespillerne er dyktige. Det var helt tilfeldig at jeg så denne filmen, og selv om den høres veldig smal ut, så er dette en film som kan treffe folk i alle aldre midt i hjertet. Det er en enkel historie som er ekstremt godt gjennomført.