Mitt liv uten meg

av Mirjam Kristensen — sist endret 2019-08-02T08:03:45+01:00
Å gjenfortelle historien i Mitt liv uten meg er umulig uten at filmen høres ut som en melodramatisk gråtefilm for unge jenter. Det er den ikke, men det er lov å gråte for det.
Isabel Coixet

Mitt liv uten meg

Sandrew Metronome Norge, 2003, Spania/Canada

Ann er tjuetre år gammel. Hun bor sammen med mannen sin og to små døtre i en campingvogn i hagen til mora si et sted utenfor en canadisk storby. Faren har sittet i fengsel siden hun var liten. Hun har en vaskejobb på universitetet, der hun kanskje egentlig heller ville ha studert, og mannen hennes er stadig arbeidsløs. Etter en legeundersøkelse som egentlig bare var rutine, får Ann vite at hun er uhelbredlig syk av kreft og kommer til å dø innen kort tid. Livet hennes forandrer seg plutselig.

Ann forteller ikke noen om sykdommen, og ingen av hennes nærmeste vet at hun snart skal forlate dem for alltid. Selv går hun rundt og vet at hun ikke skal få se døtrene sine bli tenåringer og voksne kvinner, og hun vet at de skal leve uten henne. Den eneste som får vite at hun er syk er Lee, en fyr hun treffer på det lokale vaskeriet og som forelsker seg i henne. Fordi hun føler at det er så mye i livet som er uprøvd, innleder Ann et forhold til Lee i de siste ukene av livet sitt. Samtidig prøver hun å ordne det sånn at familien hennes skal klare seg uten henne, og prøver å få mannen sin til å forelske seg i den nye, unge nabokvinnen.

Mitt liv uten meg er basert på en novelle av Nanci Kincaid, men filmen er skrevet og regissert av Isabel Coixet som tidligere bare har laget film i hjemlandet Spania. Hun har med seg en hel haug av gode skuespillere i denne filmen. Foruten at Mitt liv uten meg er "presentert av" Pedro Almodovar, er flotte skuespillere som den tidligere barnestjerna Sarah Polley, tidligere Blondie-vokalist Deborah Harry, Mark Ruffalo, Amanda Plummer, Alfred Molina og jenta i koma fra Snakk til henne, Leonor Watling, med og gjør filmen til en vakker og sterk filmopplevelse.