Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Når mørket faller

av Johanne Magnus — sist endret 2019-08-02T08:35:25+02:00
Den britiske krimserien The Fall fra 2013 er psykologisk krim av beste merke.
Allan Cubitt

The Fall

BBC, 2013-2016

 

Politietterforskeren Stella Gibson mesterlig spilt av Gillian Anderson får i oppdrag å lede etterforskningen av en uoppløst drapssak for Belfast-politiet. En attraktiv karrierekvinne er blitt myrdet på bestialsk vis. Det tar ikke lang tid før Gibson skjønner at hun jakter en iskald seriemorder.

Vi som seere får tidlig vite hvem denne seriemorderen er. Dette er ikke en typisk krimgåte. I The Fall handler det om hvordan morderen i detalj planlegger og utfører mordene. Like mye handler det om morderens tanker og bakgrunn. Hva får et menneske til å utføre slike grusomme handlinger? Hva er det som driver ham? Og vil han noensinne bli tatt? Gjennom tre sesonger får vi et dypdykk inn i et menneskes dypeste kroker. Tross voldelige scener og et sterkt kvinnehat er det de mellommenneskelige relasjonene som står i fokus. Et av ofrene får vi bli godt kjent med og reaksjonene til flere av de pårørende er viktig i fortellingen.

Gibson jobber mot klokken mens mordbølgen brer seg. Gibson er truende lik morderens ofre og den tette og altoppslukende etterforskningen blir livstruende for henne.

Seriemorderen, Paul Spector, spilles av Jamie Dornan som mange kanskje vil kjenne igjen fra filmen Fifty shades of grey. Her viser han også sin styrke som skuespiller ved å være både tiltrekkende og frastøtende på en og samme tid.

Stella Gibson, kjent fra X-Files, framstår som en selvsikker og beregnende politietterforsker. Den nedstrippede spillestilen og den grove lavmælte stemmen hennes skaper tyngde og troverdighet.

Av andre roller er Sally Ann, Spectors kone verdt å trekke fram. Uten å spoile hvorfor, kan jeg si at det er fremdragende hvordan rollen hennes utvikles gjennom serien. Også Katie Benedetto gjør en god innsats som en ung, utsatt kvinne som lar seg forføre av Spector og vikler seg inn i hans farlige verden. Benedetto får frem hvor skremmende lett det er å la seg begeistre og manipulere av en psykopat som behersker å spille taktisk i sosiale situasjoner på manipulerende vis.

Det som fascinerer mest med The Fall er hovedpersonenes splittede personligheter. Spectors dobbeltliv som ektemann og far på dagen, og kaldblodig morder på kvelden. Gibson er distansert og tilbakelent uten egen familie, med en lengsel og etter hvert en fengslende interesse for Spector. Samspillet eller rettere sagt den komplekse relasjonen mellom seriemorderen og etterforskeren er verdt en studie i seg selv.