Pinnsvinets hemmeligheter

av Birgit Bjørgum sist endret 2017-01-16T11:00:17+01:00
I en parisisk bygård finnes det mange hemmeligheter og steder å gjemme seg.
Mona Achache

Pinnsvinets hemmeligheter

Star Media Entertainment, 2009, Frankrike

Elleve år gamle Paloma har bestemt seg for å ende sitt kjedelige liv. På tolv-årsdagen sin skal det skje. Palomas familie tilhører overklassen og bor i en bygård med luksusleiligheter. Av foreldrene blir hun betraktet som "rar" eller eksentrisk, og intelligent som hun er, får hun ikke nok stimulans. Moren er mer opptatt av å snakke med plantene enn med sin egen datter. Paloma foretrekker å betrakte menneskene i bygården gjennom sin fars gamle filmkamera. Her er det mange hemmeligheter å oppdage.

Nederst i bygården bor den middelaldrende portnersken, Reneé. Hun er en anonym enke som skjøter sine oppgaver slik hun alltid har gjort. Men da den elegante japaneren Ozu flytter inn i bygården, begynner ting å skje. Han ser at det bor mer i både Reneé og Paloma enn det ser ut som. Reneé synes det er upassende med oppmerksomheten hun får, mens Paloma lyser opp. Endelig er det noen som ser henne. Takket være Ozu oppstår det også et vennskap mellom Reneé og Paloma.

Noen kan få problemer med å tro på Palomas figur - hun er absolutt ikke som alle elleve-åringer, men unntak finnes jo alltid. Hun er brutalt ærlig og hennes observasjoner av de to nye vennene hennes får henne til å endre syn på livet. Paloma vil helst gjemme seg bort og hos Reneé finner hun den perfekte gjemmeplass. Det er en trist og fin film om vennskap som minner en om at man kanskje skal legge vekk sine fordommer, og se på mennesket bak førsteinntrykket.