Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Ekte mennesker

av Ragnar Rørnes sist endret 2017-01-16T12:00:17+02:00
Hva skjer med ekte mennesker når menneskeliknende roboter kan utføre stadig flere av våre oppgaver? "Ekte mennesker" er en svensk spenningsserie i særklasse.
Lars Lundström

Real humans

SF Norge, 2012, Sverige
voksen

Äkta människor er en aldri så liten sensasjon som ikke har tiltrukket seg så mye oppmerksomhet som den fortjener. Den er en vellykket og vellaget svensk spenningsserie med handlingen lagt til en slags alternativ nåtid, hvor menneskeliknende roboter  huboter  er blitt en del av hverdagen. Hubotene er sofistikerte androider som utfører manuelt arbeid for industrien og daglige gjøremål for Medelsvensson. I praksis kan hubotene tilpasses den enkeltes behov ved hjelp av programutvidelser og -begrensninger. De er barnepassere, hushjelper, personlige trenere og, ja, sexpartnere.

Huboten blir et nærmest fullverdig familiemedlem i noen hjem, mens den i andre driver familien fra hverandre. Hva skjer når barnet ditt heller vil ha god natt-historie fra huboten, eller når du føler deg mer knyttet til huboten din enn til partneren din? En partner som bare krangler, kontra en hubot som aldri sier deg imot - og som i tillegg er bedre i sengen?


Grensene mellom menneske og maskin blir diffuse, huboter modifiseres på det illegale markedet for å tilfredsstille stadig mer spesifikke og tvilsomme preferanser. Gjennom sin voksende likhet med mennesket både i framtoning og av utseende, blir hubotene gjenstand for menneskers frustrasjon og raseri. Hubotene stjeler jobber og splitter opp familier, og enkelte fraksjoner vil strekke seg langt for å forby 
 eller til og med utslette  hubotene. De kaller seg enkelt og greit "Ekte mennesker", og ser på maskinene som legitime mål.

Temaet med menneskeliknende roboter, vanligvis kalt "androider" i populærkulturen, er velkjent, og Ekte mennesker har mange verker å støtte seg på i filmens verden, som Blade Runner, Stepford Wives og Westworld/Futureworld. Referansene sitter da også løst, og hubotene har i utgangspunktet en sperre som skal hindre dem i å skade mennesker  denne kalles "Asimovsperren"  en henvisning til Isaac Asimovs romaner, hvor det finnes tre lover som pålegger robotene å holde mennesker – og seg selv – utenfor fare.

Før eller siden må det selvsagt gå galt. Mens vi følger familier som prøver å gjøre hverdagen lettere med en hubot i huset, viser det seg at en gjeng ekstra avanserte huboter er på rømmen, i en slags sartriansk søken etter overskridelse: de vil være mer enn en programkode, og vil likestilles med mennesker. Når er skillet mellom menneske og maskin helt visket ut? Når hubotene transcenderer sin programkode og utvikler følelser? Når døende mennesker reddes ved å få operert inn hubot-teknologi i hjernen og resten av kroppen? Og hvor langt er hubotene villige til å gå for å oppnå det de ønsker?

Metaforene er tilnærmet uendelige, og på én sesong av Ekte mennesker fungerer hubotenes tilstedeværelse som bilde på alt fra fremmedfiendtlighet og arbeidsinnvandring til at teknologien tar en større og større plass i hverdagen vår. Ekstra intelligente huboter som ønsker å bli anerkjent som “transhumane” intelligente vesener, speiler transkjønnedes kamp for å bli godtatt som de er, og kvinnelige sex-huboter som programmeres til å ta imot juling gir en ekkel påminnelse om den seksualiserte volden kvinner utsettes for hver eneste dag. En urovekkende scene hvor en gjeng ungdomsgutter overfaller en kvinne-hubot og river av henne klærne mens hun ligger ubevegelig på bakken uten å fortrekke en mine, er et dystert innblikk i mentaliteten som ligger bak et overgrep: en objektivering av offeret og en forskrudd idé om ens egen rett til å ta for seg. Ekte mennesker klarer i det hele tatt på en elegant måte å belyse et av vår tids største samfunnsproblemer: vårt syn på "de andre". Finnes det grenser for, eller grader av, menneskelighet?

Ekte mennesker er en særdeles godt laget serie; vi følger handlingen fra mange forskjellige perspektiver, og spenningen fortsetter formodentlig i sesong 2.

Et knippe andre robotgodbiter fra bibliotekets filmbase: