The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

, 2018
voksen

Hva gjør fire sivile når de blir tatt på fersken ute om kvelden etter nazistenes portforbud en kveld i 1941? De sier at de ute fordi er med i en lesesirkel. Og når det er sagt så må de følge det opp og lage lesesirkelen. Under krigen er det lite å spise, så en av dem hadde tidligere på dagen servert en pai med potetskall, men uten deig, uten smør og uten smak. Derfor fikk lesesirkelen det noe spesielle navnet Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai. Guernsey er en øy som ligger mellom Storbritannia og Frankrike, og under 2. verdenskrig var den okkupert av nazistene.

Handlingen foregår for det meste rett etter krigen, da en britisk forfatter kommer til øya for å skrive om lesesirkelen. Hun har sendt dem bøker til lesesirkelen og brevvekslet med et av medlemmene, og ble nysgjerrig på hvem de var, og hvordan krigsårene hadde vært. Krigen kaster lange skygger over filmens nåtid, og etter hvert som forfatteren blir kjent med øyboerne blir også vi bedre kjent med henne og hennes opplevelser.

I Norge er vi veldig svake for historiske britiske filmer og tv-serier, og denne filmen gir oss det vi forventer, f.eks. flott natur, gode skuespillere og tidsriktige kostymer og kulisser. Fra pulserende London til den rolige øyen, stemningen og tiden skildres så tydelig at en kan drømme seg inn i historien. Vi får også litt humor, litt varme, og litt kjærlighet. Den sjarmerende og vimsete tittelen er kanskje ikke helt representativ for filmen, som er en ganske “vanlig” britisk, historisk film.

Det er mange spesielle personligheter på øya, og det gir et fargerikt persongalleri. Skuespilleren Lily James har hovedrollen som forfatteren fra London. De som har fulgt med på Downton Abbey kan kjenne henne igjen som Lady Rose MacClare. Hun har også spilt hovedrollen i den nye versjonen av Askepott. Hun er veldig vakker, og det er nesten sånn at jeg glemmer at hun også er veldig dyktig. Jeg tror vi får se henne i flere store roller fremover. Hvis noen har sett TV-serien The IT Crowd, så møter vi også skuespilleren Katherine Parkinson derfra. Her spiller hun en eksentrisk, men veldig sjarmerende dame. Det er fint å se henne i en mer alvorlig rolle.

Om du vil gå enda dypere i karakterene og i historien enn filmen har tid til, kan du lese boken som filmen er basert på. Denne har vi selvsagt også i biblioteket.

Filmen fungerer både på et historisk plan, og som en drømmende virkelighetsflukt. I tillegg til krig tar filmen opp tema som relasjoner mellom foreldre og barn, rettferdighet, identitet, kjærlighet og litteratur. Jeg tror at mange seere kan finne et tema i filmen som treffer dem.

Først publisert i Åsane Tidende