Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

The Sound of Music

av Thea Kathrine Johannessen — sist endret 2017-01-16T12:00:17+02:00
Kom i vårstemning med verdens beste film!
Robert Wise

Sound of Music

Twenthieth Century Fox, 1965, USA

Instant vårstemning!

The Sound of Music har alt: nydelige bilder fra de østerrikske alpene og vakre Salzburg, uforglemmelige melodier og tekster, en sjarmerende barneflokk, en kjærlighetshistorie og attpåtil tar den opp alvoret av andre verdenskrig. Filmen er dessuten befriende sømmelig og moralsk. 

Nonnen Maria (Julie Andrews) er alt annet enn et A4-menneske, noe som malende beskrives i sporet Maria med tekstlinjer som:

"When I'm with her I'm confused
Out of focus and bemused
And I never know exactly where I am
Unpredictable as weather
She's as flighty as a feather

She's a darling! She's a demon! She's a lamb!"

Klosterlivet passer kanskje ikke helt for dette mennesket, så abbedissen gir henne en mulighet til å prøve det verdslige livet, som guvernante for syv barn hos en enkemann, kaptein von Trapp (Christopher Plummer). Barneflokken har allerede skremt vekk x antall guvernanter, og er oppsatt på å gjøre det samme med Maria, men Maria har mange ess i ermet: en gitar, en vidunderlig stemme, og en (i overkant, vil kanskje noen si) uknekkelig positiv attityde. Hun pepper seg i alle fall opp på vei til familien von Trapp:

"I've always longed for adventure
To do the things I've never dared
And here I'm facing adventure
Then why am I so scared
A captain with seven children
What's so fearsome about that?

(...)

So, let them bring on all their problems
I'll do better than my best
I have confidence they'll put me to the test
But I'll make them see I have confidence in me."

For å si det kort - hennes sangglede smitter over, barna smelter fort. Men hva med den strenge kaptein von Trapp? Idyllen trues dessuten av nazismens mørke skyer.

Filmen og musikken hyller blant annet naturens skjønnhet, gleden en finner i sang og musikk, og det menneskelige og myke i oss. Abbedissen i klosteret viser seg å være litt av en menneskekjenner, og sender Maria ut i verden med disse oppmuntrende ordene:

"Climb every mountain
Ford every stream
Follow every rainbow
Till you find your dream

A dream that will need
All the love you can give
Every day of your life

For as long as you live"

Richard Rodgers og Oscar Hammerstein II er geniene bak de fortryllende tekstene og musikken.The Sound of Music vant i sin tid fem Oscar-statuetter, blant annet for beste kvinnelige hovedrolle (Julie Andrews), beste kvinnelige birolle (Peggy Wood som abbedissen), og selvsagt for beste film. Se den om igjen og om igjen!